Hava katmanının diğer adı nedir?

Dünyanın üzerinde adeta bizi bir koruyucu gibi kuşatan ‘hava tabakası’ bulunuyor. Bu hava katmanının diğer adı ya da diğer adları nelerdir? Hava katmanı kaç tabakadan oluşur? Bu tabakaların isimleri ve özellikleri nedir? Hava katmanı ne işe yarar? Hava katmanı olmasaydı ne olurdu? Gibi soruların yanıtları merak edilip araştırılıyor. İşte bu soruların yanıtları….

EK
Ersin Küçükbarak
YAYINLAMA
02 Kasım 2023 11:03
GÜNCELLEME
02 Kasım 2023 11:14
Hava katmanının diğer adı nedir?
EK
Ersin Küçükbarak

Hava Katmanı nedir?

Dünya'yı saran gaz küresidir. Dünya'nın yaşam için gerekli olan gazları içerir. Hava katmanı, ağırlıkça %78 azot, %21 oksijen, %1 diğer gazlardan oluşur.

Hava Katmanının Diğer Adları

Atmosfer

Gaz küre

Hava küre

Atmosferin Katmanları

Troposfer: Dünya'nın en alt katmanıdır. Yerden yaklaşık 12 kilometre yüksekliğe kadar uzanır. Atmosferin %80'i bu katmanda bulunur. Hava sıcaklığı yerden yükseldikçe azalır. Bu katmanda bulutlar, yağmur, kar, rüzgar gibi meteorolojik olaylar meydana gelir.

Stratosfer: Troposferin üzerinde yer alır. Yerden yaklaşık 50 kilometre yüksekliğe kadar uzanır. Ozon tabakası bu katmanda bulunur. Ozon tabakası, Güneş'ten gelen zararlı ultraviyole ışınlarını soğurarak Dünya'yı korur.

Mezosfer: Stratosferin üzerinde yer alır. Yerden yaklaşık 80 kilometre yüksekliğe kadar uzanır. Bu katmanda hava sıcaklığı tekrar yükselmeye başlar.

Termosfer: Mezosferin üzerinde yer alır. Yerden yaklaşık 500 kilometre yüksekliğe kadar uzanır. Bu katmanda hava sıcaklığı 2000 dereceye kadar çıkabilir.

Ekzosfer: Atmosferin en dış katmanıdır. Yerden yaklaşık 10.000 kilometre yüksekliğe kadar uzanır. Bu katmanda hava çok incedir ve gazlar atomik halde bulunur.

Hava Katmanının İşlevleri

Hava katmanı, Dünya için çok önemli işlevleri yerine getirir. Bu işlevler şunlardır:

Yaşam için gerekli gazları sağlar. Atmosfer, Dünya'da yaşamın devamı için gerekli olan oksijen, azot gibi gazları içerir.

Güneş'ten gelen zararlı ışınları soğurur. Ozon tabakası, Güneş'ten gelen zararlı ultraviyole ışınlarını soğurarak Dünya'yı korur.

Dünya'yı ısıtır. Atmosfer, Güneş'ten gelen ışınları tutar ve Dünya'nın ısısını korur.

Ses dalgalarının yayılmasını sağlar. Ses dalgaları, havada yayılabilir. Bu nedenle, hava katmanı olmadan ses duyamazdık.

İklimi düzenler. Atmosfer, Dünya'nın farklı bölgelerindeki hava sıcaklığını ve iklimini düzenler.

Hava Katmanı Olmasa Ne Olur?

Hava katmanı olmasaydı, Dünya'da yaşam mümkün olmazdı. Güneş'ten gelen zararlı ışınlar, Dünya'yı doğrudan vurarak canlıları yok ederdi. Ayrıca, Dünya'nın ısısı korunamayacağı için, Dünya donardı.

Hava katmanı olmasaydı, aşağıdakiler olurdu:

Yaşam yok olurdu.

Güneş'ten gelen zararlı ışınlar, canlıları yok ederdi.

Dünya donardı.

Ses dalgaları yayılamazdı.

İklim düzensiz olurdu.

Hava katmanı, Dünya için çok önemli bir varlıktır. Hava katmanını korumak, Dünya'da yaşamın devamı için gereklidir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa