Kentsel dönüşümde düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kanun, deprem bölgesinde yıkım kararlarının iptalinin istenmesi sebebiyle yıkılamayan binalarla ilgili yargı süreçlerini hızlandıracak. Riskli yapıların yıktırılması için maliklere en fazla 90 gün süre verilecek, aksi halde kolluk kuvveti marifetiyle tahliye gerçekleştirilecek.
TBMM Genel Kurulu'nda, afet riski altındaki alanların dönüşümüne dair yeni düzenlemeler içeren yasa teklifi kabul edildi.
6 Şubat'taki depremler sonrası zarar gören bölgelerdeki idari işlemlere karşı açılan davalarda süreçlerin hızlandırılması hedefleniyor. Yeni düzenlemeyle, hasar tespit raporlarına dayalı idari işlemlere itiraz için dava açılmasında 10 günlük ilk inceleme süresi belirlendi. Savunma için verilen 15 günlük süre, şartlar dahilinde 10 gün daha uzatılabilecek. Yürütmenin durdurulması taleplerine itiraz edilemeyecek.
Gerekli hallerde 15 gün içinde keşif yapılacak, bilirkişi raporları da aynı sürede mahkemeye sunulacak. Rapora itiraz için 7 günlük süre tanınacak.
Duruşma yapılması, tarafların talebine ve mahkemenin takdirine bırakıldı. Davetiyeler, duruşmadan en az 15 gün önce ulaştırılacak. Davalar, dosyanın tamamlanmasından veya gerekli işlemlerden sonra 15 gün içinde sonuçlandırılacak. Verilen kararlara 15 gün içinde istinaf başvurusu yapılabilir.
Yeni düzenleme öncesinde açılmış davalar, mevcut aşamadan itibaren bu hükümlere göre işlem görecek. İşlemekte olan süreler değişmeyecek.
Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na dış finansman sağlanması ve "rezerv yapı alanı" tanımı yeniden düzenlendi. Riskli yapı tespiti ve Hazine taşınmazlarının değerlendirilmesi yetkisi Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na geçti.
Riskli yapı tespitinin engellenmesi durumunda, kolluk kuvvetiyle müdahale edilebilecek. Riskli yapıların yıktırılması ve tahliyesi süreçleri de Başkanlıkça yürütülecek.