Akşam Gazetesi Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı, Ankara Masası Gündem Özel yayınında Gazeteci Fatih Atik'in sorularını yanıtladı.
Pazarcı, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay’ın tahliye edilmesi yönünde verdiği kararı tanımamasına ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkındaki suç duyurusunda bulunmasına yönelik açıklamalarda bulundu.
"Bu işin çok basit özü şu, bu anayasa ile olmuyor." diyen Emin Pazarcı, "1982 anayasası kabul edildiğinden bu yana en sağdan en sola kadar ne kadar siyasi lider varsa ne kadar, siyasi parti varsa hepsi bu anayasanın değişmesi gerektiğini söylüyorlar. Bu anayasa Türkiye’ye uymuyor diyorlar. Hatta anayasanın bazı maddelerine baktığınızda ciddi çelişkilerde var ama anayasayı değiştirmeye geldiği zaman iş herkes ipe un seriyor bence işin özü bu." ifadelerini kullandı.
Pazarcı, şöyle devam etti;
Yargıtay bir karar verdi. Anayasanın ilgili maddeleri var. Yargıtay diyor ki, ‘Anayasa Mahkemesi sen temyiz organı değilsin’ ki doğrudur anayasa mahkemesi temyiz organı değildir. Yargıtay’ın aldığı bir kararı yerindelik açısından değerlendiremez. Şöyle diyelim, şimdi bir mahkeme karar verdi ve mahkemenin o kararı Yargıtay’a kadar gitti, Yargıtay Ceza Dairleri Genel Kurulu'na kadar gitti. Orada kesinleşmiş olur bu mahkemenin kararı. Anayasa mahkemesinin yapacağı iş burada hak ihlallerine bakmaktır. Diyelim ki, kişilerin uzun tutukluk halleri, ya da savunma sırasında yeterli imkân verilmemesi.
Anayasa Mahkemesi'nin Yargıtay’ın veya ağır ceza mahkemelerinin herhangi birinin aldığı kararın doğru olup olmadığına karar veremeyeceğini ifade eden Pazarcı, "Hak ihlali kararı da veremez. Neden veremez? Henüz daha Yargıtay ceza dairleri genel kurula gitmedi birde işin o tarafı var. Yani hukuk yolları hiç tükenmedi, tükenmemesine rağmen böyle bir çıkış yaptı ben bunu siyasi olarak görüyorum. Anayasa Mahkemesi'nin yaptığı çıkış siyasidir. Çünkü hukuk yollarının tükenmesi lazım. Hiç hukuk yolları tükenmeden, daha önceki açıklamalarına baktığınızda hukuken yapılması gereken çok şey varken Anayasa Mahkemesi topa girdi. Bir kere senin işin değil bu. 1 zamanı değil, 2 senin görevin değil bu. Yargıtay da doğal olarak bir tepki ortaya koydu" dedi.