Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyinde El-Mevasi'de önerilen sözde "güvenli bölge" oluşturma planını "felaket reçetesi" olarak nitelendirdi. BM Genel Kurulu'nda Gazze'deki insani durum hakkında konuşan Ghebreyesus, DSÖ'nün İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sırasında yaşanan ölüm ve yaralanmalara dair güncel bilgi alamadığını belirtti ve Gazze halkının sağlık ihtiyaçlarının arttığını, sağlık sisteminin çökme noktasında olduğunu ifade etti.
Ghebreyesus, Gazze'de sadece 10 hastanenin çalışır durumda olduğunu, 2 binden fazla kanser hastası, 1000 böbrek hastası, 50 bin kalp-damar hastası ve 60 bin diyabet hastasının risk altında olduğunu vurguladı. Ayrıca, her gün 200 kadının kötü koşullarda doğum yaptığını ve Gazze'ye giren az miktardaki yakıtın tükendiğini dile getirdi.
BMGK'nin Gazze'de çatışmalara acil ve uzatılmış ara verilmesi kararını memnuniyetle karşılayan Ghebreyesus, tüm tarafları bu karara uymaya çağırdı ve sağlık hizmetlerine yönelik saldırıların durmasını talep etti. Ghebreyesus, El-Mevasi'deki sözde güvenli bölge oluşturma önerisinin, sınırlı altyapıya sahip küçük bir alana çok sayıda insanın yerleştirilmesiyle sağlık risklerini artıracağı konusunda uyardı.
DSÖ, Gazze'de güvenlik ve temel ihtiyaçların karşılanmadığı, denetleme mekanizmasının kurulmadığı sürece sözde güvenli bölge oluşturulmasına katılmayacağını vurguladı. Ghebreyesus, 11 bin 500 Gazzelinin öldüğünü, 1,7 milyon insanın yerinden edildiğini ve Gazze'deki hastanelerin çoğunun devre dışı kaldığını belirterek, İsrail'in tepkisinin giderek daha haksız göründüğünü ifade etti.
Ghebreyesus, bu krizin AB için bir sınav olduğunu belirterek, BM'nin ve uluslararası toplumun bu duruma müdahale etme konusundaki sorumluluğunu vurguladı ve Gazze'de yaşananların BM ve insanlık için bir kriz olduğunu, eyleme geçilmesi gerektiğini söyledi.