Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “İspanya gibi bir, iki vicdan sahibi ülkeyi dışarıda bırakırsak, Batılı kurum ve kuruluşlar Gazze'den yükselen feryatlara kulaklarını tamamen tıkadılar. Ateşkes sözcüğünü kullanmaktan bile çekinen bir ürkeklikle, daha doğrusu korkaklıkla karşı karşıyayız. Holokost utancı, Avrupalı liderleri adeta esir almış durumda. Sadece yöneticiler değil, Batılı entelektüeller, basın kuruluşları ve insan hakları örgütleri de aynı şekilde İsrail'i aklamanın peşinde. İsrail yönetimi de Holokost'u, Filistinlilere yönelik soykırıma varan saldırıların kalkanı olarak kullanıyor.” demişti. İsrail'in, ateşkes çağrısı dahil, her türlü tepkiyi, antisemitizm parantezine alarak anında boğmaya çalıştığını belirten Erdoğan, buna Almanya'ya gerçekleştirdikleri son seyahatte bir kez daha üzülerek şahit olduklarını vurgulamıştı.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Avrupa Birliği (AB) Filistin devletini tanımadığı takdirde İspanya'nın kendi kararını alacağını belirtti. Belçika Başbakanı Alexander De Croo ile birlikte İsrail ve Filistin'de yapılan görüşmelerin ardından Mısır'da basına açıklama yapan Sanchez, İspanya'nın kısa zamanda Filistin devletini tanıyacağının sinyallerini verdi. Sanchez, "Avrupa Birliği'nin Filistin devletini tanımasının zamanı geldi. Eğer AB bunu yapmazsa İspanya kendi kararını alacaktır." dedi. Geçtiğimiz hafta İspanya Meclisinde hükümetinin güvenoyu oturumunda Sanchez, yeni kurulan hükümetin önceliklerinden birinin Filistin devletinin tanınması olacağını ifade etmişti.
Sanchez, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile gerçekleştirdiği görüşmede, İsrail'in kendini savunma hakkı olduğunu kabul ederken, Gazze'deki insani krizin acilen durdurulması gerektiğini vurguladı. "Filistin'deki insanların çektiği korkunç acılar dehşet verici." diyen Sanchez, İsrail ve Filistin arasında kalıcı bir ateşkesin sağlanması ve iki devletli çözüme dayalı uluslararası bir barış konferansının düzenlenmesi için diplomasi yürütüyor.
Belçika Başbakanı De Croo, Refah Sınır Kapısı'nda yaptığı açıklamada, İsrail'in askeri operasyonlarının uluslararası insancıl hukuka uygun olması gerektiğini belirterek, sivil kayıpların durması gerektiğini ve Gazze'nin yok edilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti. "Batı Şeria'daki yerleşimci şiddetini ve masum insanların öldürülmesini durdurmalıyız." diyen De Croo, barış görüşmelerinin yeniden başlatılması gerektiğinin altını çizdi. De Croo, İsrail ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, İsrail'in sivil kayıpları önlemek için daha fazlasını yapması gerektiğini vurgulamıştı.