Fed, enflasyonla mücadele amacıyla attığı adımların etkisini sürdürerek fiyatlar üzerinde belirgin bir etki yaratmış durumda. Bu durum, piyasalardaki fiyatlamaları etkileyerek risk iştahını destekliyor.
Para piyasalarındaki fiyatlamalara göre, Fed'in önümüzdeki iki toplantısında politika faizini sabit tutması beklenirken, mart ayında faiz indirimine başlama olasılığı yüzde 40 olarak tahmin ediliyor.
Ancak, enflasyonun seyri konusundaki belirsizlik nedeniyle, ilk faiz indiriminin yüzde 90 olasılıkla haziran toplantısında gerçekleşebileceği öngörülüyor.
Öte yandan, Fed yetkilileri arasında şahin tonunun giderek yumuşadığı gözlemleniyor. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, para politikasının ekonomiyi yavaşlatmak ve enflasyonu yüzde 2 seviyesine getirmek için uygun olduğunu belirtti. Waller, enflasyonun bir süre daha düşmeye devam etmesi durumunda faiz indirimine gidilebileceğini ifade etti.
Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman da verileri yakından izleyerek enflasyon ilerlemesi durumunda faiz artırımına yönelebileceklerini vurguladı.
Bu gelişmelerin etkisiyle tahvil piyasalarında alış ağırlıklı bir seyir devam ederken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi 15 Eylül'den bu yana en düşük seviyesine gerileyerek yüzde 4,28'e düştü.
Altının ons fiyatı, güvercinleşen Fed politikaları ve gerileyen tahvil faizleriyle 4 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesine yaklaşarak şu sıralarda 2 bin 45 dolar seviyesinde bulunuyor.
Bugün de Fed yetkililerinin açıklamalarının piyasa oyuncularının odak noktasında olması beklenirken, ABD'de açıklanacak 3. çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) verilerinin de piyasalarda oynaklığı artırabileceği değerlendiriliyor.
New York borsasında dün, Nasdaq endeksi yüzde 0,29, S&P 500 endeksi yüzde 0,10 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,24 artış kaydetti. Endeks vadeli kontratlar, yeni güne alış ağırlıklı bir seyirle başladı.
Avrupa borsalarında ise dün karışık bir seyir izlenirken, bugünden itibaren bölgede açıklanacak enflasyon verilerinin yatırımcıların odak noktasında olması bekleniyor.
Analistler, Almanya'da Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) aylık bazda yüzde 0,1 azalması ve yıllık bazda TÜFE'deki artışın yüzde 3,5'e düşmesinin beklendiğini belirtiyor.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un, 2024 bütçesini hazırlamak için kemer sıkma kararlarını içerebileceklerini ifade etmesi ve AB'nin elektrik şebekesi için 2030'a kadar yapılması gereken toplam 584 milyar avroluk yatırımı açıklaması dikkat çekti.
Piyasalarda şirket haberleri de etkili oldu ve Rolls-Royce'un satış planına ek olarak orta vadede yıllık 2,5 ile 2,8 milyar sterlin arasında faaliyet karı hedeflemesi hisselerini yaklaşık yüzde 6 değerlendirdi. EasyJet'in yıllık vergilendirme öncesi gelirinin üç katına çıkması da hisselerine yaklaşık yüzde 4,5'lik bir artış getirdi.
Dün, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,16, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,12 yükselirken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,21 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,07 azalış kaydetti. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne karışık bir seyirle başladı.
Asya piyasalarında ise ekonomik aktiviteye dair endişelerin artmasıyla negatif bir seyir izleniyor. Çin'in en büyük yemek sipariş platformu Meituan'ın büyüme endişelerini açıklaması, bölgedeki teknoloji hisselerinde düşüşe neden oldu.
Kapanışa yakın, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2,3, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,5 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,1 geriledi.
Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi dün satış ağırlıklı bir seyir izleyerek yüzde 0,17 değer kaybıyla 8.093,54 puandan tamamladı.
Dün, Avrupa'nın en büyük varlık yönetim şirketi Amundi, Türkiye yerel pazarına ilişkin daha olumlu bir değerlendirme içinde olduklarını açıkladı. Amundi'nin İletişim Başkanı Jais Mehaji, şirketin Türk lirasına yönelik olumlu değerlendirmesinin doğru olduğunu belirtti.
Dolar/TL, dün 28,9080'den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 28,9280 seviyesinden işlem görüyor.
Analistler, bugün yurt içinde dış ticaret dengesi ve ekonomik güven endeksi, yurt dışında ise Almanya'da TÜFE ve ABD'de büyüme verileri ile birlikte Fed yetkililerinin açıklamalarını takip edeceklerini belirterek, BIST 100 endeksinde teknik açıdan 8.200 ve 8.380 seviyelerinin direnç, 8.080 ve 8.000 puanın destek konumunda olduğunu kaydediyor.
10.00 Türkiye ekim ayı dış ticaret dengesi
10.00 Türkiye kasım ayı ekonomik güven endeksi
13.00 Euro Bölgesi kasım ayı ekonomik ve tüketici güven endeksi
16.00 Almanya kasım ayı TÜFE
16.30 ABD 3.çeyrek GSYH