Musa Anter (1920 - 20 Eylül 1992), Kürt asıllı Türk yazar, şair ve gazeteci olarak tanınan bir isimdir. Kürt milliyetçisi görüşleriyle bilinen Anter, Diyarbakır'da gerçekleşen silahlı bir saldırı sonucu hayatını kaybetmiştir.
Yaşamı: Musa Anter, 1920 yılında Mardin'e bağlı Nusaybin ilçesinde doğdu. İlkokulu Mardin'de, ortaokul ve lise eğitimini ise Adana'da tamamladı. Hukuk alanındaki eğitimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde aldı. Annesi Fesla Hanım, Türkiye'nin ilk kadın muhtarlarından biri olarak bilinir.
Anter, öğrencilik yıllarında Dersim İsyanı sırasında gözaltına alındı. Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'a hakaret ettiği iddiasıyla 45 gün gözaltında kaldı. Canip Yıldırım ve Yusuf Azizoğlu ile birlikte İleri Yurt gazetesini çıkardı. Ancak, yayımladığı Kürtçe şiir sebebiyle 1959'da 49’lar Davası ile idamla yargılandı.
27 Mayıs Darbesi'nde aldığı bir af sayesinde cezaevinden çıktı. Daha sonra çeşitli dergilerde yazılar yazdı ve 23'ler davası nedeniyle tekrar cezaevine girdi. Hayatı boyunca toplam 11,5 yıl hapis cezası çekti. Anter, Devrimci Doğu Kültür Ocakları, Halkın Emek Partisi, Mezopotamya Kültür Merkezi ve İstanbul Kürt Enstitüsü'nün kurucularından biriydi.
Cinayeti: 20 Eylül 1992'de Diyarbakır'ın Seyrantepe mahallesinde uğradığı silahlı saldırı sonucu sol bacağına iki, kalbi ve kafasına birer kurşun sıkılarak öldürüldü. Gazeteci ve yazar Orhan Miroğlu, saldırıda yaralandı. Eski JİTEM elemanı Abdülkadir Aygan, Anter'in JİTEM için öldürüldüğünü açıkladı. Susurluk Raporu'na göre, Anter cinayeti Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından planlanıp uygulandı.
Musa Anter'in mezarı, Nusaybin ilçesinin Eskimağara köyündedir.
Anısı: Musa Anter, hayatı boyunca Kürtçü duruşu ve edebi çalışmalarıyla anılmaktadır. Ölümü, Türkiye'de ve uluslararası alanda büyük yankı uyandırmış ve onun anısını yaşatma çabaları devam etmektedir.