Köklü bir felsefeye sahip olan bu öğreti, farklı ekoller içerir. Raja yoga, temelde bilinç üzerinde çalışan ve zihni analiz ederek kontrol sahibi olmayı hedefleyen bir ekoldür. Hatha ve kundalini gibi en bilindik yoga ekolleri, raja yoganın parçaları olarak kabul edilir. "Kraliyet yolu" anlamına gelen raja, Sanskritçede "kral" ve "kraliyet" anlamlarına gelir. Fiziksel, zihinsel ve ruhsal boyutları içeren raja yoga, kişinin ruhsal kurtuluşa erişerek kendini gerçekleştirmesine yönelik bir yol sunar.
Raja Yoga'nın sekiz basamağı vardır, bu da çok yönlü, basit ve uygulanabilir bir öğreti olmasını sağlar. Bu basamaklar, zihin üzerinde kontrol kurarak özgürleşme yolunda ustalaşmaya yardımcı olur. İlk basamak olan yamalar, ahimsa (şiddetsizlik), satya (doğruluk), asteya (çalmamak), aparigraha (açgözlülükten kaçınma) ve brahmacharya (ölçülülük) prensiplerini içerir. İkinci aşama olan niyamalar, saucha (fiziksel ve zihinsel temizlik), santosha (memnuniyet), tapas (öz disiplin), swaadhyaaya (kutsal yazıların incelenmesi) ve ishwarapranidhaana (yaratıcıya teslimiyet) adlı beş temel ilkeyi kapsar.
Yoga yolculuğunun üçüncü basamağı olan asanalar, meditasyon uygulaması için bedenin bir engel oluşturmadığının anlaşılmasına yardımcı olan yoga pozlarını içerir. Raja yogadaki asanalar, diğer yoga pozlarından farklı olarak daha sabit ve dik bir oturuşu gerektirir. Dördüncü basamak olan pranayama, nefes kontrolünü amaçlar ve pranayı kontrol etmeyi hedefler. Beşinci basamak pratyahara, duyuların nesnelerden veya zihnin duyulardan çekilmesini ifade eder ve içsel disiplin gerektirir. Altıncı basamak dharana, tek bir noktaya odaklanmayı amaçlar. Yedinci basamak dhyana, basitçe meditasyon yapmayı ifade eder. Sekizinci ve son basamak samadhi, evrenle bütünleşme halidir ve zihinsel saflık durumunda gelişme gösteren bir zihin, yüksek bilince erişir ve evrenle bir olur.