Eski Yunanistan Başbakanı Papandreu, Kathimerini gazetesine yazdığı bir makalede Türkiye-Yunanistan ilişkilerini ele aldı. İki ülke arasındaki işbirliği ve diyaloğun yeni siyasi boyutlar kazandığını belirten Papandreu, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin bölgesel istikrara katkıda bulunabileceğini ve bunun gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı.
Makalesinde, Dışişleri Bakanı olduğu dönemde İsmail Cem ile gerçekleştirdiği dostluk adımlarına değinen Papandreu, Ariel Şaron ve Yaser Arafat ile gerçekleştirdikleri ziyaretleri anımsattı. O günden bu yana iki ülke arasında göç, enerji, ulaşım, ekonomi ve kültür gibi alanlarda birçok ikili anlaşmanın imzalandığını belirtti.
Papandreu, Mayıs 2010'da Recep Tayyip Erdoğan'ı Atina'da ağırladığını ve iki ülke arasında düzenlenen ilk Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantısında yeni işbirliği ilişkileri üzerine çalıştıklarını ifade etti. Yedi yıl sonra Atina'da gerçekleşecek olan YDİK toplantısında Erdoğan'ı yeniden ağırlayacaklarını ve bu toplantının iki ülke arasında kalıcı barışa olanak sağlayacak bir ilişkinin kurulması umudunu taşıdığını dile getirdi.
Papandreu, bu tür ziyaretlerin hemen çözüm üretmeyebileceğini ancak diyalogun önemli olumlu sonuçlar doğurduğuna inandığını belirtti. Makalesinde, diyalogun gerçek sorunların belirlenmesine ve yanıltıcı değerlendirmelerden kaçınmaya yardımcı olduğunu, gerçek endişelerin yanı sıra ortak ulusal ve jeopolitik çıkarların da anlaşılmasını sağladığını vurguladı.
Karşılıklı saygının önemine işaret eden Papandreu, dış politikada yıkmanın kolay, inşa etmenin ise zor olduğunu sözlerine ekledi.