Salmonella Nedir?

Salmonella nedir? Neden meydana gelir? Belirtileri neler? Salmonella tedavi yöntemleri nedir?

SM
Suat Mutlu
YAYINLAMA
29 Mayıs 2024 11:00
GÜNCELLEME
29 Mayıs 2024 11:00
Salmonella Nedir?
SM
Suat Mutlu

Salmonella, bağırsak yolu üzerinde etkili olan bir bakteriyel hastalıktır. Bu bakteri, hayvan ve insan bağırsaklarında yaşar ve dışkı yoluyla atılır. Genellikle kontamine su veya yiyecekler aracılığıyla insanlara bulaşır. Salmonella enfeksiyonu, yaz aylarında daha sık görülse de, genel olarak çocuklarda diğer yaş gruplarına kıyasla daha yüksek risk taşır.

Salmonella Enfeksiyonunun Belirtileri: Salmonella enfeksiyonu, bazı kişilerde hiç semptom göstermeyebilir, ancak genellikle bulaşım sonrası 12 ila 72 saat içinde ishal, ateş ve mide krampları gibi belirtiler ortaya çıkar. Baş ağrısı, bulantı, kusma ve iştahsızlık da sıkça görülen belirtiler arasındadır. Bu semptomlar genellikle 4 ila 7 gün sürer, ancak bazı durumlarda daha ciddi olabilir.

Salmonella Enfeksiyonunun Nedenleri: Salmonella bakterileri, insanların, hayvanların ve kuşların bağırsaklarında yaşar. İnsanlar genellikle kontamine olmuş yiyecek veya su tüketerek salmonella ile enfekte olurlar. Temel neden, bakteri ile temas etmiş yiyecek ve içecekleri tüketmektir.

Bulaşma Yolları:

  • Hasta olan hayvan ve insan dışkısıyla temas etmek.
  • Az pişmiş veya kontamine olmuş yiyecekleri tüketmek.
  • Süt ve yıkanmamış çiğ sebze, meyve tüketmek.
  • Çiğ etle temas eden yüzeylerde hazırlanan yiyecekleri tüketmek.
  • Yemek hazırlamadan önce elleri yıkamamak.
  • Salmonella bakterisi taşıyan hayvanları öpmek veya tutmak.

Salmonella Enfeksiyonunun Tedavisi: Çoğu insan, ortalama 4-7 gün içinde iyileşir ve genellikle tedaviye ihtiyaç duymaz. İyileşme sürecinde, ishal nedeniyle kaybedilen sıvıyı yerine koymak için bol sıvı tüketmek önemlidir. Ancak semptomları şiddetli olan veya uzun süren kişiler hastanede tedavi görmelidir. Bu durumda intravenöz sıvı tedavisi uygulanabilir. Risk altındaki gruplardaki kişilere, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlara, antibiyotik tedavisi de uygulanabilir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa