2016 yılında yürürlüğe giren karar ile kış saati yerine kalıcı yaz saati uygulamasına geçildi.
Bu adım, gün ışığından daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufu sağlayacağı gerekçesiyle atıldı.
Ancak bu karar, tartışmaları da beraberinde getirdi. Veliler, sabahın erken saatlerinde okula giden çocukları için endişe duyuyorlar.
Enerji Uzmanı Hasan Selim Özertem 7 yıldır kullanılan fakat halen tartışma konusu olan uygulamayla ilgili Ankara Masası'na açıklamalarda bulundu.
Özertem, şu ifadeleri kullandı;
"Bir saatlik yaz saati uygulaması ile aslında Doğu illerimizde de karanlığın erkenden başladığı saatleri bir saat geciktirmiş oluyoruz. Bu yönüyle çocuklar akşam da eve geç gittiği zaman mesela üç buçuktan sonra dörtten sonra Doğu illerinde de karanlıkta gitmekten kurtulmuş oluyorlar. Böyle bir avantajı oluyor. Ama Batı illerindeki çocuklarımızın daha erken kalkıp yedi buçuktan sonra yedi buçuktan önce sekizden önce gidenlerin bir süre karanlıkta gitme ihtimali söz konusu. Bu açıdan bir risk oluşturduğunda da her şey var nüfus yoğunluğunun o illerde fazla olmasından kaynaklanan. Fakat benim görüşüm şu; Bu bir saatlik yaz saatin uygulamasına geçme ile Türkiye aynı zamanda iktisadi olarak da bir tercih ortaya koymuş oluyor. Yani biliyorsunuz son dönemde Doğu ile yükselen bir ekonomi söz konusu Doğu ülkelerinde özellikle Çin'de. Ve bu bir saatlik fark ile beraber Doğu ülkeleri ile ticaret yapma süresinde de bir yakınlaşma elde edilmiş oluyor. Ve bunun maliyeti de Doğu ile yakınlaşırken Batı ile ilişkilerde çok ciddi bir maliyet oluşturmadığını görüyorum. Bu açıdan böyle bir uygulama söz konusu. Ancak yapılan araştırmalar bu bir saatlik yaz saati uygulaması veya uygulamanın olup olmamasına yönelik bir enerji tasarrufu olup olmadığına dair de net bir şey ortaya koymuyor. Hatta Avrupa'da Avrupa Birliği'nde de bir süre biz de bu kalıcı yaz saati uygulamasına geçelim mi geçmeyelim mi tartışmaları gündeme gelmişti. Fakat orada da net bir karar ortaya çıkmadı diye biliyorum. Bu açıdan tartışmalı bir konu, sosyal bir konu. Ancak bu konunun sadece Batı illerindeki çocuklarımızı değil, doğu illerindeki çocuklarımızı da ilgilendirdiği kanaatindeyim."
Uygulamanın kaldırılıp, kaldırılmamasına yönelik Hasan Selim Özertem, "Kaldırılıp kaldırılmaması bir yönetim kararı. Fakat kaldırıldığı zaman da bu sefer doğu illerindeki çocukların mağdur olduğunu göreceğiz. Yani burada bir şekilde mağduriyet var ama bu mağduriyetin sabah erken kalkan çocuklar açısından uyku mahmurluğu olduğu kanaatindeyim. Türkiye'nin iktisadi dinamikleri çerçevesinde doğuyla mı ilişkilerini önümüzdeki dönemde geliştirmeyi planlıyor yoksa batıyla mı ilişkilerini önümüzdeki dönemde geliştirmeyi planlıyor? Buna yönelik bir karar vererek bunu yönetebileceği kanaatindeyim." dedi.