Kına, toz halindeyken yeşil renge sahip olup, su ile karıştığında kızıla dönüşen bir bitkidir.
Piyasada bulunan bazı kına türleri saf formda siyah renkte olabilmektedir. Yeşil renk genellikle boya karışımlarından kaynaklanır. Kına, sadece kültürel bir süsleme aracı olmanın ötesinde, cilde birçok faydası olan bir bitkidir. Türk kültüründe genellikle kına gecelerinde kullanılsa da, kınanın sağlığa yararları oldukça fazladır.
Kına, cilt hastalıkları tedavisinde kullanılır, açık yaraların mikrop kapmasını engeller ve güneş yanıklarına iyi gelir.
Ayak mantarını temizler, ayak kokusunu giderir ve ayaktaki yaraları iyileştirir.
Hardal yağı ile kaynatılan kına yaprakları, saç uzamasını destekler ve tırnak çatlamalarını önler.
Kına kabuğu, karaciğer dostu bitkiler arasında yer alır ve sarılık hastalığına iyi gelir.
Kına, çeşitli ağrılara karşı doğal bir ağrı kesici olarak işlev görür ve yanıklarda ağrıyı azaltır.
Kına, saç uzamasını hızlandırır ve erken saç dökülmesini engeller. Kepek sorununu önlemeye yardımcı olur ve saç köklerini güçlendirir.
Kına, özellikle cilt hastalıklarında etkili olup, saç dökülmesi gibi sorunlara karşı da kullanılır.
Ayak mantarını temizler ve yara, çıban gibi cilt sorunlarına iyi gelir.
Bazı durumlarda sırt ağrılarını hafifletici özellik gösterebilir.
Kına, geleneksel kullanımının yanı sıra, sağlık yararlarıyla da dikkat çekmektedir. Ancak, kına uygulamalarında alerjik reaksiyonlar gibi yan etkilerin olabileceğini ve herhangi bir sağlık sorununun tedavisinde öncelikle uzman bir hekime danışılması gerektiğini unutmamak önemlidir.