Uluslararası Adalet Divanı’nın görüştüğü İsrail’e karşı açılan “soykırım” davasına Ugandalı hakim Julia Sebutinde damgasını vurdu. Julia Sebutinde, her iki kararda da İsrail lehine tek oy kullanan kişi oldu. İsrailli yargıcın bile yapamadığını yapan Julia Sebutinde; 9 Ekim 1962’de Büyük Britanya'dan bağımsızlığını ilan edinceye kadar tarihi boyunca Portekiz, İngiltere, Almanya, Belçika ve Fransa gibi sömürgelere maruz kalan, Batı’nın kışkırtması ve entrikalarıyla KDC, Ruanda ve Sudan gibi komşu ülkelere kırdırılan; sömürge ve katliamlar altında büyük acılar çeken, ağır soykırımlara maruz kalan Uganda’nın yüz karası olarak tarihe geçti.
İSRAİL YALNIZ KALDI
Uluslararası Adalet Divanı'nda, İsrail'in Gazze'deki soykırım iddialarıyla ilgili dikkat çekici bir karar alındı. İsrail'in çoğunlukla yalnız kaldığı gözlemlendi.
GENİŞ FARKLA KABUL EDİLEN İHTİYATİ TEDBİRLER
Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail aleyhine açtığı ve Gazze'de soykırım suçlaması içeren dava, Divan'da önemli bir dönemeç teşkil etti. İhtiyati tedbirlerin geniş bir oy farkıyla kabul edilmesi, İsrail'in uluslararası arenada yalnızlaştığını gösterdi. İsrail'i destekleyen tek yargıç, Ugandalı Julia Sebutinde oldu.
İSRAİLLİ YARGIÇ KENDİ ÜLKESİ ALEYHİNDE OY KULLANDI
İsrail hükümeti tarafından bu özel dava için Divan'a atanan İsrailli yargıç, ülkesi aleyhine oy kullandı. İsrail Yüksek Mahkemesi eski Başkanı Aharon Barak, özellikle Gazze'deki Filistinlilere yönelik soykırımın önlenmesi ve cezalandırılması konusundaki tedbirlerde çoğunlukla birlikte hareket ederek lehte oy verdi.
ÖNE ÇIKAN İHTİYATİ TEDBİRLER
Divan'ın aldığı kararlarda, İsrail'in Gazze'deki soykırımı önleme ve gerekli tüm tedbirleri alma yükümlülüğü vurgulandı. Bunlar arasında, Gazze'ye acil insani yardım sağlanması ve Soykırım Sözleşmesi'nin ihlal edilmesinin engellenmesi gibi önemli maddeler yer aldı. Bu kararlar, 1'e karşı 16 oyla kabul edildi.
TOPLUMSAL VE ULUSLARARASI TEPKİLER
Mahkemenin büyük oy farkıyla aldığı diğer kararlar, İsrail ordusunun Soykırım Sözleşmesi'ne aykırı hareketlerini engellemesi, Gazze'deki Filistinlilere karşı işlenen suçlara dair delillerin korunması ve bir ay içinde alınan tüm tedbirler hakkında rapor sunulması gibi maddeleri içeriyordu. Bu kararlar, 2'ye karşı 15 oyla alındı.
Bu kararlarla, Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'e yönelik soykırım iddialarını ciddiyetle ele aldığı ve somut adımlar atılması gerektiğini vurguladığı görüldü.