Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) İsrail ile ilgili verdiği ihtiyati tedbir kararlarının tüm ilgili taraflar için zorunlu olduğunu vurguladı.
BM'DEN KAPSAMLI AÇIKLAMA
BM Sözcülük Ofisi tarafından yapılan açıklamada, Guterres'in, UAD'nin İsrail'den Gazze sakinlerine karşı her türlü öldürücü, saldırgan ve yıkıcı eylemlerden kaçınmasını ve soykırımı engellemek adına gerekli tüm tedbirleri almasını talep ettiğini dikkate aldığı belirtildi. Ayrıca, Guterres'in İsrail'e yönelik olarak Gazze'de gerçekleştirdiği askeri operasyonları derhal durdurma kararını da özellikle not ettiği aktarıldı.
GENEL SEKRETER'İN HATIRLATMALARI
Guterres, Mahkeme Şartı ve Tüzüğü uyarınca Mahkeme kararlarının tüm taraflar açısından bağlayıcı olduğunu hatırlattı. Guterres, tüm ilgili tarafların UAD'nin kararlarına uymalarını beklediğini ifade etti.
GÜVENLİK KONSEYİ'NE BİLGİLENDİRME
Son olarak, açıklamada, Mahkeme Tüzüğü uyarınca Genel Sekreter Guterres'in, İsrail'e yönelik alınan ihtiyati tedbir kararlarını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne ileteceği bilgisi paylaşıldı.
ULUSLARARASI ADALET DİVANI’NDA İSRAİL ALEYHİNE AÇILAN SOYKIRIM DAVASI
Güney Afrika Cumhuriyeti, 29 Aralık 2023’te, 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) dava açtı.
Güney Afrika, Gazze'deki durumun aciliyet teşkil etmesi sebebiyle UAD'den ihtiyati tedbirlere hükmetmesini istedi ve tedbir talebine ilişkin duruşmalar 11-12 Ocak tarihlerinde Lahey'deki Barış Sarayı'nda yapıldı.
Divan, 26 Ocak'ta açıkladığı tedbir kararlarında, İsrail'in Soykırım Sözleşmesi'nin 2. maddesinde tanımlanan fiillerin işlenmemesi için elinden gelen tüm önlemleri almasına, İsrail ordusunun Soykırım Sözleşmesi'nin 2. maddesindeki fiilleri işlemesini engelleyecek önlemleri ivedilikle almasına, Gazze'deki Filistinlilere yönelik soykırım çağrısı yapanları önlemek, engellemek ve cezalandırmak için gereken tüm adımları atmasına, Gazze'deki Filistinlilerin karşılaştığı olumsuz yaşam koşullarını ortadan kaldırmak için ihtiyaç duyulan temel hizmetlere ve insani yardımın sağlanmasını mümkün kılan acil ve etkili önlemleri almasına, Gazze'deki Filistinlilere karşı Soykırım Sözleşmesi'nin ihlalini gösteren delillerin yok edilmesini önlemek ve korunmasını sağlamak için etkili tedbirler almasına, kararın yürürlüğe girmesinden itibaren bir ay içinde, alınan tüm tedbirler hakkında Mahkeme'ye bir rapor sunmasına hükmetti.