Mario Levi, 25 Şubat 1957 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Levi, 1975'te Saint Michel Fransız Lisesi'nden mezun olduktan sonra 1980'de İstanbul Üniversitesi Fransız ve Roman Filolojisi bölümünden diploma almıştır.
Yazarlık kariyerine ilk adımını 1975 yılında attığında, Levi'nin eserleri Hokka dergisi, Şalom, Cumhuriyet Gazetesi, Cumhuriyet Dergi, Stüdyo İmge, Gösteri, Milliyet Sanat, Argos ve Oksijen gibi saygın yayın organlarında kendine yer buldu. Edebiyat dünyasına olan katkıları, özellikle öykü ve roman türlerinde kaleme aldığı eserleriyle dikkat çekiyor.
İlk kitabı "Jacques Brel: Bir Yalnız Adam" (1986), Levi'nin üniversite tezini romanlaştırarak sunma cesaretini gösterdiği bir yapıttır. Yazarın otobiyografik öğelerle bezeli ilk öykü kitabı "Bir Şehre Gidememek" (1990) ise aşklarını ve gençlik yıllarındaki anılarını içeren derin bir hesaplaşma sunar, bu eser aynı zamanda Haldun Taner Öykü Ödülü'nü kazanmıştır.
Levi'nin eserlerinden biri olan "Madam Floridis Dönmeyebilir" (1991), azınlık çevreleri ve topluma uyum zorlukları yaşayan bireylerin hikayesine odaklanırken, yazarın bir "anlatı" olarak nitelendirdiği ilk romanı "En Güzel Aşk Hikayemiz" (1992) da ayrı bir öneme sahiptir.
Yazarın kariyerindeki dönüm noktalarından biri ise "İstanbul Bir Masaldı" (1999) adlı eseridir. Bu kitap, yirmili ve seksenli yıllar arasında İstanbul'da yaşamış bir Yahudi ailesinin hikayesini anlatarak şehrin diğer azınlıklarını da gözler önüne serer. Eseriyle 2000'de Yunus Nadi Roman Ödülü'nü kazanan Levi, 2005'te "Lunapark Kapandı" eseriyle de edebiyatseverlerle buluştu.
Yazarlık kariyerinin yanı sıra Levi, Fransızca öğretmenliği, ithalatçılık, gazetecilik, radyo programcılığı ve reklam yazarlığı gibi çeşitli alanlarda da faaliyet göstermiştir. Ayrıca, yazı atölyelerinde gönülden yazmaya hevesli kişilere Yazı Yaratımı dersleri vermektedir.
Mario Levi'nin son eseri olan "Bir Cümlelik Aşklar" (2016), yazarın edebi yolculuğunu sürdürerek okurlarıyla buluştu. Edebiyat dünyasına kattığı renkli eserleriyle Türk kültürüne katkıda bulunan Levi, zengin kalemi ve derin anlatımıyla edebiyatseverlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.
" Benim en derin vatanım Türkçedir" diyen Mario Levi hayatını kaybetti. Vefat haberini Levi'nin de içerisinde yer aldığı Buart Sanat Atölyesi: “Canım hocamız, edebiyatımızın duygulu ve güçlü kalemi, eşsiz insan, bir tanemiz Mario Levi’yi kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Edebiyata, bizlere kattıkları için minnettarız…Tüm sevenlerine ve ailesine başsağlığı diliyoruz.” paylaşımıyla sevenlerine duyurdu.