Dünyada 700 bin insan aç! 5’inden 4’ü Gazze’de…

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Dünyanın en aç 700 bin insanının beşinden dördü (Gazze'de) bu küçük toprak parçasında yaşıyor" dedi.

Kay
Kaynak Kaynak: AA
YAYINLAMA
13 Şubat 2024 19:50
GÜNCELLEME
13 Şubat 2024 20:09
Dünyada 700 bin insan aç! 5’inden 4’ü Gazze’de…
Kay
Kaynak Kaynak: AA

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünya genelinde yaşanan gıda güvensizliği ve iklim değişikliğinin etkilerine dair önemli açıklamalarda bulundu. "İklim Değişiminin Gıda Güvensizliğine Etkisi" konulu BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen üst düzey oturumda konuşan Guterres, özellikle Gazze'de yaşanan kritik açlık durumuna işaret etti ve "Dünyanın en aç 700 bin insanının beşinden dördü bu küçük toprak parçasında yaşıyor." ifadesini kullandı.

KÜRESEL GIDA KRİZİ VE İKLİM KRİZİNİN ETKİLERİ

Guterres, küresel gıda krizinin dünyanın en yoksulları için korkunç bir açlığa yol açtığını, iklim krizinin ise ölümcül bir güçle hız kazandığını belirtti. Geçtiğimiz yılın kayda geçen en sıcak yıl olmasının barışı baltaladığını ve açlığın kargaşayı tetiklediğini dile getirdi.

İKLİM FELAKETLERİ VE ÇATIŞMALARIN ETKİSİ

İklim felaketleri ve çatışmaların eşitsizliği artırdığını, yaşam koşullarını zorlaştırdığını ve insanları evlerinden ettiğini vurgulayan Guterres, iklim ve çatışmanın küresel iklim krizini tetiklediğini ifade etti. "Savaşların olduğu yerlerde açlık hakim oluyor." diyerek, iklim kaosunun dünya genelinde gıda üretimini olumsuz etkilediğini kaydetti.

GAZZE VE DÜNYADAKİ AÇLIK SORUNU

Guterres, Gazze'deki durumu örnek göstererek, dünyanın çatışma ve açlık arasındaki yıkıcı ilişkinin örnekleriyle dolu olduğunu belirtti. Gıda enflasyonunun artmasına neden olan Panama Kanalı'ndaki kuraklık ve Kızıldeniz'deki çatışmalar gibi faktörlerin tedarik zincirlerine büyük zarar verdiğini ifade etti.

SOMUT ADIMLAR VE ULUSLARARASI EYLEM ÇAĞRISI

Guterres, durumun kötüleşmemesi için somut adımlar atılması gerektiğini, çatışmaların çoğalması ve iklim krizinin büyümesiyle her yıl akut gıda güvensizliğinin arttığını vurguladı. Antonio Guterres, çatışma ve gıda güvensizliği arasındaki ölümcül bağın kırılması için uluslararası toplumun harekete geçilmesi gerektiğini, çatışmalara taraf olanların uluslararası insancıl hukuka uyması, insani yardım operasyonlarının güçlü bir şekilde fonlanması ve iklim krizinin kontrol altına alınması gerektiğini belirtti.

BM GÜVENLİK KONSEYİ'NE ÇAĞRI

Guterres, BM Güvenlik Konseyi'ne iklim krizi, gıda güvensizliği ve uluslararası barış ile güvenliğin korunması konusunda gerekli çözümleri üretme çağrısında bulundu ve "Açlık, iklim krizi ve çatışma arasındaki ölümcül bağı kırabiliriz." diyerek açlık ve savaşın olmadığı sürdürülebilir bir dünya için birlikte hareket edilmesinin önemini vurguladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa