Güney Afrika'nın Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki Daimi Temsilcisi Marthinus Van Schalkwyk, İsrail'in Refah şehrine yönelik gerçekleştirdiği saldırının, Uluslararası Adalet Divanı'nın 26 Ocak tarihinde İsrail aleyhinde verdiği ihtiyati tedbir kararlarını göz ardı ettiğini vurguladı. Bu durumun, uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğuna dikkat çekti.
BM GÜVENLİK KONSEYİ'NDE KRİTİK KONUŞMA
BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen "İklim Değişikliğinin Gıda Güvenliğine Etkisi" başlıklı üst düzey oturumda konuşan Schalkwyk, dünya genelinde yaşanan askeri saldırıların, açlık sorununu önemli bir tehdit haline getirdiğine işaret etti. Özellikle Filistin, Sudan ve Yemen'deki durumların bu tehdidin bariz örnekleri olduğunu belirtti.
REFAH'TAKİ DURUMA DİKKAT ÇEKİLDİ
Schalkwyk, "Mülteci kampı haline gelen Refah'ta yapılacak geniş çaplı saldırıların duyurulması, Filistin halkının yerinden edilmesini daha kalıcı bir hale getiriyor ve onların zaten neredeyse tamamen yok olan geçim kaynaklarını büyük bir tehdit altına alıyor." şeklinde konuşarak, Uluslararası Adalet Divanı'nın kararlarının ihlal edildiğine vurgu yaptı.
ULUSLARARASI HUKUKUN İHLALİNE KARŞI UYARI
Schalkwyk, BM Güvenlik Konseyi'nin, silahlı çatışmaların siviller üzerindeki etkilerine şahit olduğunu ve özellikle sivillerin korunmaması ile kasıtlı olarak insani yardıma erişimin engellenmesinin uluslararası insancıl hukukun açık ihlali olduğunu ifade etti. Tarafların uluslararası hukuka uyması gerektiğini vurguladı.
GÜNEY AFRİKA'NIN KINAMASI
Schalkwyk, her türlü insani yardım kısıtlamasını, altyapılara yönelik saldırıları ve açlığın bir savaş yöntemi olarak kullanılmasını Güney Afrika'nın şiddetle kınadığını belirtti.
CEZAYİR'DEN GAZZE'DEKİ DURUMA TEPKİ
Cezayir Tarım ve Kalkınma Bakanı Youcef Cherfa, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından bölgede "canlı hiçbir şeyin kalmadığını" söyleyerek, bu saldırıların gıda krizini daha da derinleştirdiğini dile getirdi. İsrail'in en temel ahlaki değerlere bile saygı göstermediğini ifade eden Cherfa, "BM Güvenlik Konseyi, binlerce insanın öldürüldüğü, yaralandığı ve yerinden edildiği bu süreçte seyirci kalmamalı, harekete geçmeli." dedi. Ayrıca, Cherfa, BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) karalama kampanyasına maruz bırakılmasını da eleştirdi.