Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 2010 yılından bu yana altın üretimi yaptığı Çöpler Maden Sahası'nda 13 Şubat'ta heyelan yaşandı.
Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, bir kum denizine dönüşerek vadiye aktı.
9 işçi, milyonlarca metreküplük toprağın altında kaldı.
Erzincan başta olmak üzere Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresin, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli'nden gelen AFAD ekipleri ile gönüllü yardım kuruluşları arama çalışmalarına devam ediyor.
626 araç, 97 aydınlatma kulesi, 32 iş makinesi, 6 dron, 44 jeneratör, 3 KBRN aracı, 5 metale duyarlı radar cihazı ile 1800 personel aralıksız çalışıyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, kriz masasındaki koordinasyon görevini yürütüyor.
Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında olayda kusuru olduğu değerlendirilen firmanın işveren vekili pozisyonundaki Kanada uyruklu 1 kişinin de aralarında olduğu 8 şüpheli gözaltına alındı.
Baş mühendis Murat Bayraktar, mühendis Şenol Demir, vardiya amiri Soysal Doğan, saha sorumlusu Abdülkadir Cansız, saha yetkilisi Hüseyin Üstündağ ve şirket vekili Kanada uyruklu Jain Ronald Guille tutuklanırken titreşim kaydı alan A.R.K ve saha görevlisi M.T., adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, AFAD Başkanı Okay Memiş ve diğer yetkililerle çalışmaları takip eden Bakan Bayraktar, dün gece telsiz mesajıyla alandaki ekipleri dikkatli olmaları konusunda uyarırken başarı diledi.
Bayraktar, “Çok dikkatli, hiç emniyetten taviz vermeden vazifeye devam ediniz lütfen. Gece gündüz demeden inşallah bu kardeşlerimizi bulacağız. Sizlere güveniyoruz. Sizlerle iftihar ediyoruz. Hepinize başarılar diliyorum. Allah'a emanet olun" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar bilgilendirme toplantısında da, 10 milyon metreküplük toprağın aktığını anlattı.
Heyelanın 2 yönlü gerçekleştiğini belirten Bayraktar, yüzde 80'inin dere yatağına, bir kısmının da yan taraftaki manganez ocağının içine doğru aktığını ifade etti.
Bakan Bayraktar, kayıp 9 kişiden 6’sınun dere yatağı, 3’ünün de manganez ocağı içinde olduğunu düşündüklerini kaydetti.
Orada 1,5 milyon metreküpe yakın toprak olduğunu aktaran Bayraktar, bunun 35 metre yani neredeyse 12 katlı bina yüksekliğinde olduğunun altını çizdi.
Bayraktar, son 3 gündür süren heyelan riskinin stabil hale geldiğini de dile getirdi.
Bayraktar şöyle dedi:
Her gün 9 ayrı lokasyondan numune alıpnarak ölçüm yapıldığı bilgisini paylaşan Bakan Bayraktar, suda ve toprakta herhangi bir olumsuzluk olmadığını aktardı.
Bayraktar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hem de bakanlığına bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nün ayrı ayrı soruşturma yaptıklarını vurguladı.
Manganez ocağı civarında kamyona ait parçaları bulduklarını açıklayan Bakan Bayraktar, aramaların o noktada yoğunlaştığını söyledi.
Bayraktar, sürekli bir araya geldikleri aileleri bilgilendirdiklerini de sanlattı.
Basın mensuplarının soruları üzerine Bakan Bayraktar, dinamit patlatmayla ilgili en son ne zaman yapıldığı konusunun soruşturmayla ortaya çıkacağını ifade etti.
Bu arada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından heyelan olayının ardından bölgedeki mevcut durumun işletme güvenliği açısından tehlikeli olduğu gerekçesiyle firmanın üretime yönelik lisansı iptal edilip, faaliyetinin durdurulduğu öğrenildi.