26 AB üyesi “insani ara” istedi, 1’i “hayır” dedi

27 üyesi bulunan Avrupa Birliği, terörist İsrail’in pençesindeki Gazze konusunda yine "birlik" sağlayamadı. 26 üye Gazze için "sürdürülebilir ateşkese yol açacak acil insani ara" çağrısı yaparken, 1 üye “hayır” dedi. Borrell, o 1 üyeyi açıklamadı.

Kay
Kaynak Kaynak: AA
YAYINLAMA
19 Şubat 2024 23:08
GÜNCELLEME
19 Şubat 2024 23:15
26 AB üyesi “insani ara” istedi, 1’i “hayır” dedi
Kay
Kaynak Kaynak: AA

Avrupa Birliği (AB), Gazze'deki durumla ilgili kritik bir adım atarak, bölgede derhal uygulanması gereken bir insani ara için çağrıda bulundu. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in liderliğinde toplanan AB Dışişleri Bakanları, Gazze'de sürdürülebilir bir ateşkesin sağlanabilmesi amacıyla acil bir insani ara konusunda mutabık kaldı. Bu çağrı, 26 AB üyesi tarafından desteklenirken, 1 ülkenin muhalefeti nedeniyle oybirliğiyle alınan bir "AB açıklaması" niteliği taşımıyor. Toplantı katılımcılarından bu ülkenin Macaristan olduğu öğrenilirken Josep Borrell isim vermekten kaçındı. Borrell, 27’de 26 sonucunun, birliğin çoğunluk görüşünü yansıttığını ve önemli olduğunu vurguladı.

REFAH'A SALDIRMAMA ÇAĞRISI

AB'nin bu kritik kararının yanı sıra, dönem başkanı Belçika'nın öncülüğünde, İsrail'e, sivillerin yoğun olarak sığındığı Refah kentine yönelik saldırılardan kaçınma çağrısında bulunuldu. Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, kalıcı bir ateşkes, tüm esirlerin koşulsuz serbest bırakılması ve insani yardımın sağlanmasının zorunluluğunu ifade eden bir mesaj paylaştı. Bu çağrı, Gazze'deki insani durumun ciddiyetine dikkat çekmek ve bölgedeki sivillerin korunmasını sağlamak amacı taşıyor.

MACARİSTAN TAM BİR İSRAİL YANLISI

Macaristan’ın hiçbir şekilde Gazze’de ateşkes istemediği biliniyor. Macaristan, İsrail-Filistin savaşında net olarak İsrail’in yanında yer alıyor. Macaristan, BM Genel Kurulunda “Gazze’de insani ateşkes çağrısı” tasarısına “hayır” diyen 14 ülkeden biri olmuştu.Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Hamas’ı terör örgütü olarak gördüklerini ve İsrail’in kendini savunma hakkını desteklediklerini söylemişti. Macaristan, aynı zamanda ABD ile birlikte, işgal altındaki Kudüs’te büyükelçiliğini açan ilk Avrupa Birliği üyesi olmuştu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa