ABD, yine BMGK’da “Gazze” tasarısını veto etti

15 üyesi bulunan BMGK’da görüşülen “Gazze’de acil insani ateşkes” talep eden karar tasarısı bir kez daha ABD oyu ile reddedildi. Tasarıya İngiltere de “çekimser” oy kullandı. ABD’nin ret oyu nedeniyle 13 ülkenin evet oyu hükümsüz kaldı ancak ABD, İsrail’in cinayet ortağı olarak kayıtlarda yerini aldı.

Kay
Kaynak Kaynak: AA
YAYINLAMA
20 Şubat 2024 19:35
GÜNCELLEME
20 Şubat 2024 19:43
ABD, yine BMGK’da “Gazze” tasarısını veto etti
Kay
Kaynak Kaynak: AA

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Gazze'deki duruma yönelik acil insani ateşkes çağrısı yapan karar tasarısı, ABD tarafından bir kez daha veto edildi. Bu hareket, uluslararası arenada geniş yankı buldu.

TEK TAKOZ ABD, İNGİLTERE YEDEKTE!

Cezayir tarafından sunulan ve Gazze'de derhal ateşkes ilan edilmesini, sivillere yönelik saldırıların kınanmasını ve zorla yerinden edilmelerin reddedilmesini talep eden karar tasarısı, BMGK üyeleri tarafından oylamaya sunuldu. 15 üyeli Konsey'de yapılan oylamada, İngiltere çekimser kaldı, 13 ülke tasarıya "evet" oyu kullanırken, ABD'nin vetosuyla tasarı kabul edilemedi.

ABD, İSRAİL'İN DE, KENDİSİNİN DE UMURSAMADIĞI ESİRLERİ BAHANE ETMEYE DEVAM ETTİ 

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, oylama öncesinde yaptığı açıklamada, İsrail, Hamas, Mısır ve Katar ile esir takası müzakereleri yürütüldüğünü ve anlaşma sağlanması halinde çatışmalara altı haftalık bir mola verileceğini belirtti. Greenfield, müzakerelerin önemine işaret ederek, Cezayir'in sunduğu tasarının bu süreci olumsuz etkileyeceğini ifade etti.

CEZAYİR VE RUSYA'DAN SERT TEPKİLER

Cezayir'in BM Daimi Temsilcisi Amar Bendjama, karar tasarısına karşı çıkmanın Filistin halkına yönelik vahşi şiddet ve toplu cezalandırmayı desteklemek anlamına geleceğini söyledi. Amar Bendjama, "Karar tasarısına karşı çıkmak Filistin halkının maruz bırakıldığı vahşi şiddet ve toplu cezalandırmayı desteklemek anlamına gelir. Her Filistinli ölüm ve soykırımın hedefinde. Konsey ateşkes çağrısı yapmadan önce daha kaç masum canın kurban edilmesi gerek?" diye sordu. Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise, ülkesinin daha önce ateşkes çağrısı yaptığını ancak bu çağrının kabul edilmediğini hatırlatarak, BMGK'nin Batılı üyelerinin toplu sorumluluğuna dikkat çekti ve eylemsizliğin ağır bedelini vurguladı. Vassily Nebenzia, "Eylemsizliğin maliyeti 28 binden fazla can kaybı. Bunun toplu sorumluluğu, BM Güvenlik Konseyi'nin Batılı ülkelerindedir." dedi.

CEZAYİR'İN İNSANİ ATEŞKES ÇAĞRISI

Cezayir'in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) sunduğu karar tasarısı, Gazze'de derhal bir insani ateşkes ilan edilmesini öngörüyor. Bu tasarı, sivillerin korunmasına yönelik ciddi bir adım olarak, her türlü saldırının şiddetle kınanmasını içeriyor ve Filistin halkının zorla yerinden edilmesine karşı çıkıyor. Uluslararası insancıl hukuka uyulması çağrısında bulunan tasarı, aynı zamanda Gazze'nin her köşesine engelsiz insani yardım ulaştırılmasının önemini vurguluyor. Tasarıda, tüm esirlerin serbest bırakılması talep edilirken, Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'e yönelik aldığı ihtiyati tedbir kararlarına atıfta bulunulması dikkat çekiyor.

ABD'DEN YENİ TASARI GİRİŞİMİ

ABD'nin BMGK'ye sunduğu yeni tasarı ise, mevcut koşullar altında Gazze'ye yönelik bir kara saldırısının sivillere ciddi zararlar vereceği ve zorla yerinden edilmelere sebep olacağı konusunda uyarıyor. Bu durumun bölgesel ve güvenlik açısından ciddi sorunlara yol açabileceği belirtiliyor. ABD tasarısında, ilk defa "ateşkes" ifadesine yer verilerek, Gazze'de tüm esirlerin serbest bırakılması durumunda uygulanabilecek geçici bir ateşkese destek ifade ediliyor.

ABD'NİN ATEŞKES ÇAĞRILARINA TUTUMU

ABD, daha önce BMGK'de Gazze ile ilgili olarak sunulan ve insani ateşkes çağrısı içeren karar tasarılarını defalarca veto etmişti. 16, 18, 25 Ekim ve 8 Aralık 2023 tarihlerindeki oylamalarda ABD'nin vetosuyla sonuçlanan tasarılar, uluslararası toplumda tartışmalara yol açtı. Ayrıca, BM Genel Kurulu'nda 13 Aralık 2023'te Gazze'de acil insani ateşkes talebini içeren ve 153 ülkenin desteklediği karar tasarısına karşı ABD, "hayır" oyu veren 10 ülkeden biri oldu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa