Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği saldırılar neticesinde ortaya çıkan durumu "insani felaket" olarak nitelendirdi. Borrell, bu felaketin doğal olmayan, insan eliyle yaratılmış bir trajedi olduğunu vurgulayarak, acil bir şekilde durdurulması gerektiğini belirtti.
G20 TOPLANTISINDA KRİZLER MASADA
Borrell, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde gerçekleştirilen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda konuştu. Ukrayna-Rusya Savaşı ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının dünya genelinde yaşanan krizler arasında önemli bir yer tuttuğuna dikkat çekti.
GAZZE'DEKİ DRAM VE AB'NİN ÇAĞRISI
AB Dış İlişkiler Servisi'nin açıklamasına göre, Borrell Gazze'deki sivil halkın maruz kaldığı büyük acıyı vurgulayarak, birçok masum insanın hayatını kaybettiğini ve nüfusun büyük bir çoğunluğunun evsiz kaldığını ifade etti. AB'nin 27 üyesinden 26'sının İsrail'e sürdürülebilir bir ateşkes ve insani yardımların artırılması çağrısında bulunduğunu hatırlattı.
AB ÜLKELERİNDEN İSRAİL'E TİCARİ İLİŞKİLER KONUSUNDA BASKI
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, İsrail ile ticari ilişkilerin gözden geçirilmesi konusunda AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e bir mektup gönderdi. Borrell, bu mektubun İsrail'in uluslararası ve insani hukuka uygun hareket edip etmediği sorusunu gündeme getirdiğini belirtti.
BATI ŞERİA'DA ARTAN ŞİDDET VE YERLEŞİMCİ SORUNU
Borrell, yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik şiddet eylemlerinin iki devletli çözümün önünde ciddi bir engel teşkil ettiğine işaret etti. Bu bağlamda, bazı AB üyelerinin şiddet yanlısı yerleşimcilere yönelik yaptırımlar uygulamaya başladığını kaydetti.
İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM İÇİN ULUSLARARASI DESTEK
Kalıcı barışın sağlanması adına "iki devletli çözüm" üzerinde uluslararası bir fikir birliği olduğuna vurgu yapan Borrell, bu çözümün hayata geçirilmesi için çabaların artırılması gerektiğini söyledi. Borrell, BM Güvenlik Konseyi'nin iki devletli çözüm ilkesini oy birliğiyle kabul ederek uluslararası meşruiyet kazandırabileceğini ifade etti.