Birleşmiş Milletler (BM), İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'ye yönelik savaş sonrası planının, Gazze halkının geleceğine dair beklentiler ve İsrail ile Filistin halklarının barış içinde yan yana yaşama umutlarıyla çeliştiğini açıkladı.
BM SÖZCÜSÜ ÇAĞRILARDA BULUNDU
BM Sözcüsü Stephane Dujarric, düzenlenen günlük basın toplantısında gazetecilere Netanyahu'nun henüz kabine tarafından onaylanmamış planına dair BM'nin tutumunu açıkladı. Dujarric, BM'nin acilen bir ateşkesin sağlanması, insani yardımların artırılması ve tutsakların koşulsuz olarak serbest bırakılması yönündeki çağrılarını yineledi.
İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM VURGUSU
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in güvenlik kaygılarını anladığını belirten Dujarric, ancak uzun vadeli çözümün iki devletli çözüm çerçevesinde olması gerektiğine işaret etti. Bu çözümün BM kararlarına uygun şekilde gerçekleşmesi gerektiğinin altını çizdi.
UNRWA'YA YÖNELİK SÖYLEMLERDEN ENDİŞE
Dujarric, ayrıca BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) hakkında yapılan olumsuz açıklamalardan duyulan derin endişeyi dile getirdi.
NETANYAHU'NUN PLANI VE BM'NİN ELEŞTİRİSİ
Netanyahu'nun Gazze planının, BM'nin Gazze halkı ve bölgede barışçıl bir çözüme dair tüm umutlarıyla çeliştiğini vurgulayan Dujarric, planın İsrail ve Filistin halklarının yan yana yaşama ihtimaline zarar verdiğini belirtti.
NETANYAHU’NUN GAZZE PLANI
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin güney sınırında yer alan Gazze Şeridi'nde devam eden kara işgaline dair stratejik adımlarını hükümete taşıdı. Netanyahu'nun liderliğindeki İsrail hükümeti, Gazze'de yaşanan insani krizin derinleşmesine neden olan askeri operasyonların ardından bölgede izlenecek yeni politikaları masaya yatırdı.
YOL HARİTASININ ANA HATLARI
İsrail Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamaya göre, Netanyahu'nun kabine üyelerine sunduğu plan, Gazze Şeridi'nin geleceğine yönelik kritik önlemleri içeriyor. Bu önlemler arasında; Gazze'nin silahsızlandırılması, İsrail'in güvenlik alanında hareket özgürlüğünün korunması ve Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın (UNRWA) faaliyetlerinin sonlandırılması yer alıyor.
GÜVENLİK VE ASKERİ HAREKETLİLİK
Netanyahu'nun önerdiği strateji, İsrail'in hem Gazze Şeridi'nde hem de işgal altındaki Batı Şeria'da askeri ve güvenlik operasyonlarında tam yetki sahibi olmasını öngörüyor. Ayrıca, İsrail ve Mısır arasındaki Gazze sınırında, Amerika Birleşik Devletleri'nin koordinasyonunda bir tampon bölge oluşturulması planlanıyor. Bu bölge ile bölgedeki kaçakçılık faaliyetlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor.
SİVİL YÖNETİM VE PROFESYONELLER
Başbakan Netanyahu'nun yol haritası, Gazze'nin sivil idaresinin "yönetim becerisine sahip profesyoneller" tarafından üstlenilmesini öneriyor. Bu profesyonellerin, terörü destekleyen devlet ya da oluşumlarla hiçbir bağlantısı olmayacak ve maaşlarını bu tür kaynaklardan almamaları gerekecek.