Günlük hayatta ağız kokusu çok rahatsız edici olabiliyor.
Bu sıkıntıyı yapan pek çok kişi çözüm yolları arıyor.
İşte o öneri Üsküdar Diş Hastanesi Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler’den geldi.
Ağız kokusunu kişinin karşısındakini rahatsız edecek kadar ağzından koku gelmesi olarak tanımlayan Güler, kişinin bunu kendisi fark edebileceği gibi başkaları tarafından da uyarılabileceğine işaret etti.
Güler, birikim yüzeyinin dil olduğunun altını çizerek ağız kokusu olan kişilere ilk tavsiyelerinin dillerini fırçalamaları olduğunu söyledi.
Dil kazıyıcı temizleme ürünleriyle dilin arkadan öne doğru kazınması gerektiğini belirten Güler, ağızda bulunan protezler, uyumsuz dolguların da mikroorganizma birikintisine yol açabileceğini ifade etti.
Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, ağızda bulunan bu kısımların temizliğinin de yapılması gerektiğini aktardı.
Güler, her gün düzenli ağız temizliği yapan kişilerde ağız kokusunun zamanla geçeceğini söyledi.
Ağız kokusunun yüzde 90 ağızdan kaynaklandığını dile getiren Güler, kalan yüzde 10'luk kısmı ise reflü, karaciğer sorunu ve geniz problemleri gibi ağız dışı kaynakların oluşturduğu bilgisini paylaştı.
Güler, ağız içi tüm bakımlar düzenli olarak yapıldıktan sonra da koku devam ediyorsa gaz kromatografisi denilen cihazlarla ölçüm yapılarak sebebin bulunabileceğini ifade etti.
Ağızda yemek yemeyle birlikte diş yüzeyinde dental plak denilen bir yüzey oluştuğunu ve diş problemlerine bu plakların yol açtığını kaydeden Güler, günlük ağız bakımıyla bu plakların ağızdan temizlenebileceğini kaydetti.
Güler, kronik ağız kokularının bile doğru yöntemlerle giderilebileceğini anlattı.
Bazı insanların tükürük yapısından kaynaklı olarak plak üzerinde çok hızlı mineraller biriktiğini vurgulayan Güler şunları söyledi: