“Ankara’nın içme suyu, atık su ve yağmur suyu yönetimi master planı” çalışmalarında sona gelindi

ASKİ Genel Müdürlüğü, başkentin gelecek 30 yılını; içme suyu, atık su ve yağmur suyu yönetimi açısından planladı. 2020 yılında başlanan çalışmada sona gelindi.

EK
Ersin Küçükbarak
YAYINLAMA
01 Mart 2024 13:52
GÜNCELLEME
01 Mart 2024 14:31
“Ankara’nın içme suyu, atık su ve yağmur suyu yönetimi master planı” çalışmalarında sona gelindi
EK
Ersin Küçükbarak

Su yönetimi şehirler açısından büyük önem taşıyor.

Şehrin büyüme trendini dikkate alarak artan nüfusun içme suyu gereksinimin nasıl karşılanacağı yerel yönetim tarafından planlanıyor.

Atık su ve yağmur sularının da alt yapıya bağlanması gerekiyor.

Bunlar kayıp kaçağı en aza indirecek şekilde planlanmadığı takdirde yaşamın temel taşı olan su konusunda sıkıntıyla karşılaşmak kaçınılmaz oluyor.

Bu yüzden Ankara Büyükşehir Belediyesi bütüncül bir yaklaşımla 2024-2054 yıllarını kapsayan bir ‘master plan’ hazırladı.

ASKİ’nin planı, başkentin kısa, orta ve uzun vadeli altyapı ve işletme politikalarını belirleyecek, kente yeni bir kimlik kazandıracak.

Kesintisiz, kaliteli ve içilebilir su temini,   kanalizasyon ve yağmur suyu altyapısının doğru şekillendirilmesini sağlayacak olan plan, enerji, etkin ve akıllı şehir konseptine uygun olarak geliştirildi.

Master Plan, su kayıp ve kaçak yönetiminde etkin bir altyapı sistemi oluşturmayı da hedefliyor.

ASKİ Genel Müdürlüğü toplantı salonunda, master plana ilişkin “Stratejik Çevresel Değerlendirme İstişare Toplantısı” gerçekleştirildi.

ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ercan, katılımcılara Stratejik Çevresel Değerlendirme Taslak Raporunu sundu.

2054 planlaması tamam

ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ercan toplantıdaki konuşmasında, içme suyu, atık su ve yağmur suyu sistemleri, içme suyu ve atık su arıtma ihtiyaçları, taşkın koruma ve dere ıslah çalışmalarının tümü için Ankara’nın 2054 yılı ihtiyaçlarını karşılayacak planlamaları tamamlama aşamasına getirdiklerini söyledi.

Ankara’da 1930’larda başlatılan alt yapı planlama görevinin 1986 yılı itibarıyla su ve kanalizasyon idarelerine verildiğini hatırlatan Ercan şunları dile getirdi:


“Vizyonumuz ulusal ve uluslararası arenada lider olmak”


Bakanlık onayı bekleniyor

Toplantıda ilgili kamu kurumu temsilcileri ile paylaşılan “Stratejik Çevresel Değerlendirme Taslak Raporu”, görüş ve değerlendirmeler çerçevesinde revize edilerek  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunulacak.

Bakanlık onayı doğrultusunda değerlendirme süreci tamamlanacak.

ASKİ daha sonra Master Plan’a ilişkin çalışmaları sonuçlandıracak.

Yol haritası için hazırlıklar 2019’da başladı

ASKİ, Ankara’nın gelecek 30 yıldaki su temini ve atık su yönetiminin yol haritasını çıkarmak için hazırlıkları 2019’da başlattı.

7 Nisan 2020’de ise Master Plan için yüklenici firma ile sözleşme imzalandı.


Öncelikle “Ankara Master Plan Kapsam Belirleme Raporu” hazırlandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve ilgili kurum ve kuruluşlara görüş almak için gönderilen rapora ilişkin 27 Haziran 2022’de Kapsam Belirleme Toplantısı yapıldı.

  Şimdi de sıra Stratejik Çevresel Değerlendirme Raporuna geldi. İlgili kurum ve kuruluşların görüşleri çerçevesinde revize edilecek rapor son aşamada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sunulacak.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa