8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nasıl ortaya çıktı?

Her yıl 8 Mart'ta kutlanan Dünya Emekçi Kadınlar Günü, kadın hakları mücadelesinin önemli bir simgesi haline gelmiştir. Bu özel günün kökenleri, 19. yüzyılda sanayileşme sürecinin ilk yıllarına dayanmaktadır. İşte bu özel günün tarihsel arka planı ve günümüzdeki önemi...

AK
Afife Kaya
YAYINLAMA
08 Mart 2024 09:33
GÜNCELLEME
08 Mart 2024 10:09
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nasıl ortaya çıktı?
AK
Afife Kaya

8 Mart'ın kökenleri, kötü çalışma koşullarına ve düşük ücretlere karşı seslerini yükselten tekstil işçisi kadınların hikayesiyle başlıyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde, 1857 yılında bir tekstil fabrikasında başlayan grevde çıkan yangında 129 kadın can verdi.

İlk anma 1911'de

Alman Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, ölen ABD'li kadın işçilerin anısına 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını önerdi. Öneri, 1911 yılında kabul edildi ve bu tarihte ilk anma gerçekleştirildi.

Türkiye'de kutlamalar

Türkiye'de 8 Mart ilk kez 1921'de kutlandı. Ancak, kitlesel kutlamalar 1975 yılından sonra başladı. 12 Eylül Darbesi'yle ara verilen kutlamalar, 1984'ten bu yana devam ediyor.

Kadınların sokaktaki duruşu

Türkiye'de kadınlar her 8 Mart'ta Taksim'de akşam saatlerinde yürüyüş düzenliyor.  Kadınlar bu geleneği her yıl sürdürüyor.

Kadınların hakları ve eşitlik mücadelesindeki önemini vurgulayan bu özel gün kadınların seslerini duyurduğu bir platform olmaya devam ediyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa