'Çöl tozu' alarmı

Türk Toraks Derneği, önümüzdeki günlerde Türkiye'yi etkisi altına alması beklenen çöl tozlarının sağlık üzerindeki potansiyel etkilerine dikkat çekti.

AK
Afife Kaya
YAYINLAMA
02 Nisan 2024 00:06
GÜNCELLEME
02 Nisan 2024 00:34
'Çöl tozu' alarmı
AK
Afife Kaya

Türk Toraks Derneği, bu hafta Türkiye'de etkisini gösterecek olan çöl tozlarının sağlık üzerindeki olası etkilerine ilişkin önemli bir açıklama yaptı. "Turuncu Tehlike: İklim Krizine Bağlı Artan Kuraklık ve Çöl Fırtınaları, Sağlığımıza Etkileri" başlıklı açıklamada, Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Sabri Serhan Olcay, Sahra Çölü, Arabistan Yarımadası ve İran çöllerinden her yıl ortalama 20 milyon ton çöl tozunun ilkbahar aylarında Anadolu'ya ulaştığını belirtti.

"Önemli sağlık sorunlarına yol açıyor"

Sabri Serhan Olcay, demir içeren çöl tozunun yağışlarla birlikte yeryüzüne indiğini ve bitki, toprak ve su kaynakları için önemli bir işlev gördüğünü ifade etti. Ancak günümüzde iklim krizinin yol açtığı kuraklık ve çölleşme nedeniyle, kırmızı renkli tabakalı silikatla şehirlerin adeta turuncuya boyandığını dile getirerek, insanların daha sık çöl tozlarına maruz kaldığını ve bu durumun hava kirliliği ve çöl tozlarının değişken içeriği nedeniyle önemli sağlık sorunlarına yol açtığını vurguladı.

Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu Sekreteri Selin Çakmakcı Karakaya ise bu hafta boyunca çöl tozlarının Türkiye'ye ulaşmasının beklendiğini bildirdi. Karakaya, kilometrelerce mesafe kat edebilen çöl tozlarının çok yoğun miktarda polen içerebileceğini belirterek, özellikle bebekler, çocuklar, yaşlılar, alerjik rinit, astım, KOAH, kalp hastalığı, diyabeti olanlar için tehlikeli olduğunu ifade etti.

Solunum hastalıkları artıyor 

Ayrıca, yapılan çalışmaların öksürük, nefes darlığı gibi şikayetlerde ve solunum hastalıkları nedenli acil servis başvurularında artış olduğunu gösterdiğini aktardı. Karakaya, çöl tozları bulutlu havada kapalı ortamlarda kalınması gerektiğini, dışarı çıkılacaksa ağız ve burnun parçacık tutucu maske, normal maske veya ıslak bezle kapatılmasının önemli olduğunu, açık havada egzersiz yapılmaması ve araba kullanırken havalandırmanın çalıştırılmamasının yararlı olacağını belirtti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa