Türk Standardları Enstitüsü (TSE), baklavanın standardında önemli bir güncelleme yaparak şeker oranını düşürdü. Daha önce yüzde 35-45 aralığında belirlenen şeker oranı, yeni düzenlemeyle yüzde 30-42 aralığına çekildi. TSE, 2015 yılında "Türk baklavası" standardını belirlemiş ve kabul etmişti. Bu standart, baklavanın hazırlanışı ve kullanılması gereken malzemeleri belirlemekteydi.
TSE standardına göre, Türk baklavasının tarifi şu şekilde belirlenmiştir: Sert buğday unu veya özel amaçlı un, yumurta, tuz ve su karışımından elde edilen sert hamura, buğday nişastası serpilerek açılması, içine veya arasına kaymak, tereyağı veya tereyağının eritilerek saf hale getirilmiş sade yağ, çeşnisine göre Antep fıstığı içi, ceviz içi veya bölgesine göre fındık içi veya badem eklenmesiyle hazırlanır. Daha sonra, mevzuatlarda katılmasına izin verilen katkı maddeleri eklenir ve uygun sıcaklık ve sürede pişirilir. Şerbet içinse beyaz şekerin su ile kaynatılmasıyla elde edilen şerbet kullanılır.
TSE'nin belirlediği tip özelliklerine göre, baklava yaş baklava ve kuru baklava olarak ikiye ayrılır. Yaş baklavada şeker oranı yüzde 30-42 arasında olmalıdır, kuru baklavada ise yüzde 25-30 arasında olmalıdır ve çeşni altında kaymak bulunmamalıdır.
Baklava üreticisi Yusuf Altunbay, bayram yaklaştıkça işlerinin yoğunlaştığını ve kaliteli malzeme kullanımının önemine vurgu yaparak, ürünlerinde glikoz yerine pancar şekeri kullandıklarını belirtti. Ayrıca, merdiven altı üretim yerlerinden alınmaması gerektiğini ve fıstık kalitesine dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.