Uluslararası bir araştırma, dünya genelinde yurt dışında çalışma eğilimlerini ortaya koydu. Almanya'nın nitelikli yabancı iş gücüne duyduğu ihtiyaçla paralel şekilde yapılan bu araştırma, Türklerin de yurt dışında çalışma isteğini gözler önüne serdi.
Danışmanlık şirketi Boston Consulting Group (BCG), iş arama platformu Stepstone ve The Network çatı örgütü tarafından 188 ülkede 150 bin kişiyle gerçekleştirilen anketler, Türkiye'den katılımcıların yüzde 35'inin yurt dışında çalışmayı arzuladığını ortaya koydu.
Almanya, İngilizce dili olmayan tek ülke olmasına rağmen yabancılar arasında en cazip beşinci ülke olarak öne çıktı. Ancak, 2018'deki ankete göre Almanya'nın sıralamasında üç basamak gerilediği görüldü.
Ankete katılanların dörtte biri, yurt dışında aktif olarak iş aradığını belirtirken, katılımcıların yüzde 60'ı başka bir ülkeye taşınmaya hazır olduğunu ifade etti.
Almanya'da yaşayanların ise diğer ülkelerdekilere oranla daha çekimser olduğu gözlemlendi. Katılımcıların sadece yüzde 7'si ülke dışında iş aradığını belirtirken, tercih edilen ülkeler arasında İsviçre ve Avusturya öne çıktı.
Araştırmaya göre, Türkiye'den katılanların yüzde 35'i yurt dışında çalışma isteğini dile getirirken, bu oran Afrika ülkelerinde yüzde 74'e kadar çıktı. Yüksek nitelikli iş gücü için de benzer eğilimlerin olduğu belirtildi.
Dünyada en çok tercih edilen kentler arasında Londra, Amsterdam ve Dubai yer alırken, Almanya'nın başkenti Berlin altıncı sırada kendine yer buldu. Ancak, katılımcılar için iş teklifinin cazibesi, ülke ya da kentten daha önemli olduğunu vurguladı.
Araştırmanın yazarlarından Jens Baier, nitelikli yabancı iş gücü için yaşanan rekabette, işverenin sunduğu en cazip çalışma koşullarının belirleyici olduğunu ifade etti. Almanya'da vize prosedürlerinin hala zorlu olduğuna dikkat çeken Baier, hükümetin bu konuda kolaylaştırıcı adımlar atmasına rağmen çalışma izni almanın hala zor olduğunu vurguladı.