Et ve tavuğa zam var mı? Fiyatlar daha da yükselecek mi?

Et fiyatlarındaki yükseliş, tavuk fiyatlarına da yansıdı. Vatandaşlar yeni bir zammın olup olmayacağını merak ederken, Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, et ve tavuk fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu, adeta isyan etti. İşte detaylar...

Ecem Çetin Muhabir
YAYINLAMA
26 Nisan 2024 12:41
GÜNCELLEME
26 Nisan 2024 16:03
Et  ve tavuğa  zam var mı? Fiyatlar daha da yükselecek mi?
Ecem Çetin Muhabir

Et fiyatlarında son dönemlerde ciddi artışlar yaşandı... 

Et fiyatlarındaki bu tırmanış, alt gelir grubunu etten daha da uzaklaştırdı... 

Kırmızı etin yanında fiyatı daha uygun ve daha alınabilir olan tavukta da artışlar yaşandı...

Tavuğun da yanına yaklaşılamıyor... 

Peki, et ve tavuk fiyatlarında daha da artış olur mu? Et ve tavuk fiyatları neden yükseliyor?

Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, et ve tavuk fiyatlarıyla ilgili Ankara Masası'na açıklamalarda bulundu. 

Fazlı Yalçındağ, et fiyatlarının vatandaşın satın alım gücü düşünüldüğünde daha fazla yükselmesinin satış kabiliyetini tamamen kapatacağını düşündüğünü söyledi. 

"Bizim günahımız ne?"

Bir süredir fiyatlara bağlı olarak iş hacimlerinde bir daralma olduğunu söyleyen Yalçındağ, şöyle devam etti; 

"Vatandaşın ekonomik gücü yeterli değil. Yani aldığı ücretin aldığı maaşın satın alma gücü her gün alışveriş etmeye imkan tanımıyor maalesef. Hani burada bir gerçek var. Enflasyon çerçevesinde. Bütün mal ve hizmetlerin fiyatları artıyor ama yani bunun en büyük acısını da bir şeyler alıp satıp onun ucundan kazandığıyla geçinmeye çalışan esnafa dokunuyor. Yani bu iş hacmi azaldıkça kaybı olan insan biziz. Bir tanesi diyelim ki yemiyor ya da az yiyor. Biz kazanamıyoruz ki. Biz neyle geçineceğiz? Ben bizi yönetenlere bu soruyu sormak istiyorum yani. Bizim günahımız ne? 

"Kırmızı et fiyatları bir duraklama sürecine girdi"

Fazlı Yalçındağ, Ramazan'da yaşanan ciddi artıştan sonra kırmızı et fiyatlarının bir duraklama sürecine girdiğini belirtti. 

Fiyatlar neden artıyor? 

Et fiyatının artma sebebine ilişkin konuşan Yalçındağ, "Yem fiyatları artarsa beslenecek bizim besim materyali dediğimiz dana fiyatları artarsa kaçınılmaz bir sonuç bu. Burada kimsenin günahı yok. Bizde değişik bir metotla et üretimi yapılıyor. Yani kendi ineğinin yavrusunu besleyip et üretecek hale getiren üretici neredeyse yok noktasında. Aile işletmeleri ortadan kalkmış durumda. İneğinin yavrusunu besleyen neredeyse kalmadı. Mevcuttaki üreticilerimiz ne yapıyor? Onlar bir yerden danayı alıyorlar, bir yerden yemi alıyorlar. Bir alanda bu ikisini birleştiriyorlar, et üretmeye çalışıyorlar. Bu da pahalıya mal oluyor. Böyle pahalıya mal olan bir şeyin de ucuzlaması ya da fiyatının artmaması diye bir şey söz konusu olamaz. Çünkü sürekli girdi fiyatları artıyor. Beslediği yemin fiyatı artıyor. Satın aldığı beslenecek dananın fiyatı artıyor. Onun da fiyatlarının kırmızı et fiyatlarına yansımaması mümkün değil. " dedi. 

"Bu kararı veren insan bu ülkeyi tanımıyor demektir"

Et fiyatlarından sonra beyaz et fiyatlarında yaşanan artışla ilgili de konuşan Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, şu ifadeleri kullandı;

"Beyaz ete ne oluyor? Ben onu da anlayamıyorum. Yani sanki tavukların bu ızgarada vesairede kullanılan ürünleri buharlaştı sanki. Her birinin fiyatı iki katına çıktı. Tavuğun fiyatının da yarına yaklaşılmıyor. Soruyoruz aldığımız dağıtım firmalarına, ihracat varmış. Hani bizde bir laf var; Bize lazımsa ele niye satıyoruz yani?  Ülkede ihtiyaç duyulan bir gıda maddesine eğer fazlamız yoksa ihraç etmek hangi mantığın ürünü ben anlayamıyorum. Ya da anlamakta bir şey çekiyorum. Ya da yani böyle bir uygulamanın doğuracağı sonuçlar hesap edilmiyor. Vallahi devlet biz ne yapıyoruz sorusunu kendine sorarsa ihracatı da durdurursa beyaz et fiyatları dengelenir. Bu bizim vatandaşımızın yiyebildiği gücünün yettiği ürünlerden birisi tavuk. Sen bunu ihraç edip fiyatını yukarılara tırmandırırsan onu da yiyemez hale gelecek. Biz vücudumuzun ihtiyaç duyduğu proteini nereden alacağız? Ya bu yanlış bir uygulama. Yani biz bunu geçmişte küçükbaş hayvanda da yaşadık. Durup dururken kuzu ihracatına kalktılar. Ya bu bize lazım. Bu bizde zaten ender bulunan bir şey. Biz bunu niye yurt dışına ihraç ediyoruz? Vallahi yani desinler diye bir şey yapmak son derece yanlış. Bize lazım olanın ihraç edilmemesi lazım. Ne zamana kadar? Bizim ihtiyacımızdan fazla üretiyorsak satılsın. Ama bizim ihtiyacımız kadar üretimimiz varsa yurt dışına satış yapmak bizim bir  atasözümüzle eş değer. Ben umarım bacımdan bacım ölür acından. Ben burada yiyemeyin gitsin başka yerdeki yesin. Yok böyle bir şey. Doğru bir şey değil. Yani bu kararı veren insan bu ülkeyi tanımıyor demektir. "


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa