Hıdırellez, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri'nde yer alan ve Hızır ile İlyas peygamberlerin buluştuğu gün olarak kabul edilen bir kutlama.
Yüzyıllardır, Hıdırellez renkli ritüellerle kutlanırken, bu gelenek nevruz gibi temizlik, yeni kıyafetler ve yiyecekler hazırlama, ateşler üzerinden atlama, mezar ziyaretleri, fakirlere yardım etme gibi adımları içeriyor.
Ancak Hıdırellez'in özünde, nevruzdan farklı olarak bolluk ve bereket vurgusu ön plana çıkıyor.
Kutlamalar kapsamında genellikle oğlak veya kuzu kesilir, boyalı yumurta kaynatılır, keşkek gibi geleneksel yemekler yapılır ve kır gezileri düzenlenir. Bu gün, genellikle yeni bir yılın sağlıklı ve bolluk içinde geçmesi için dileklerin tutulduğu, duaların edildiği bir zaman olarak kabul edilir. Ayrıca, kesilen kurbanlar genellikle fakirlere dağıtılır ve dargınlar barıştırılır.
Ev, bağ ya da bahçe isteyenlerin, istedikleri şeyin küçük bir modelini yaparak başlar. Altın ve benzeri ziynet eşyaları isteyenler ise ağaç yapraklarını kollarına veya boyunlarına takarak dileklerinin gerçekleşeceğine inanırlar. Hıdırellez dilekleri genellikle gül ağacının altına Hıdırellez duası ile gömülür. Bu dilekler, 6 Mayıs sabahı erkenden toplanır ve akan suya bırakılır.
Hıdırellez akşamında başka bir dilek dileme biçimi ise gül ağacına para asmaktır. Asılan paralar ve dilekler, 6 Mayıs sabahı erkenden toplanır. Paralar daha sonra cüzdana konulur ve o yıl boyunca harcanmaz. Hıdırellez parası, kişiye o yıl boyunca maddi sıkıntı yaşatmaz.
Bin bir adım bir adım
Allah bir adım adım
Kerim kerem Allah
Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah
La ilaha illallah Muhammeden Resullullah yetiş imdadıma
Hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin Hızır deryada erdim murada amin.