ABD'de dün açıklanan makroekonomik veriler, para piyasalarındaki fiyatlamalara olumlu yansıdı ve varlık fiyatlarını etkiledi.
Ülkede, ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 4 Mayıs'ta sona eren haftada 231 bin kişiyle geçen yılın Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Fed yetkilileri, sözlü yönlendirmelerine devam ederken, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, enflasyon görünümünde artan belirsizliklere dikkat çekti ve para politikasının kısıtlayıcı olduğunu, ancak enflasyonun düşürülmesinin daha fazla zaman alabileceğini belirtti.
Fed yetkilileri, gelecek hafta açıklanacak enflasyon verileri öncesinde temkinli bir tutum sergilerken, iş gücü piyasasında soğuma işaretlerinin devam etmesi, Fed'in Eylül ayında faiz indirimine gitme olasılığını güçlendirdi.
Para piyasalarında, bu yıl bankanın en az bir faiz indirimi yapma olasılığı %91 olarak tahmin edilirken, bu hamlenin %70 olasılıkla Eylül ayında gerçekleşmesi bekleniyor.
Dünkü verilerin ardından tahvil piyasalarında alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi %4,50'ye kadar geriledi.
Fed'in Eylül ayında faiz indirimi yapacağı beklentilerinin güçlenmesi ve gerileyen tahvil faizleri, altının alternatif maliyetini düşürdü; bu nedenle altının ons fiyatı dün %1,6 değer kazandı ve yeni güne %0,4 artışla 2.357 dolardan alıcı buluyor.
Yükseliş eğilimi üst üste üçüncü işlem gününe taşınan Brent petrolün varil fiyatı da şu sıralarda %0,3 artışla 84,2 dolarda bulunuyor.
Dün, New York borsasında Nasdaq endeksi %0,27, Dow Jones endeksi %0,85 ve S&P 500 endeksi %0,51 yükseldi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne de yükselişle başladı.
Avrupa'da ise İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizini beklentilere uygun bir şekilde %5,25 seviyesinde sabit bıraktı ve bölge genelinde alış ağırlıklı bir seyir izlendi.
BoE Başkanı Andrew Bailey, enflasyondaki düşüşe rağmen henüz politika faizini indirebilecekleri bir noktada olmadıklarını belirtti. Almanya'da DAX 40 endeksi %0,98, İngiltere'de FTSE 100 endeksi %0,33, Fransa'da CAC 40 endeksi %0,69 ve İtalya'da MIB 30 endeksi %0,55 yükseldi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne de yükselişle başladı.
New York borsasındaki yükseliş eğilimi Asya'ya da taşındı, ancak ABD'nin Çin'e yönelik ticaret tarifelerini artırabileceği endişeleri, pay piyasalarındaki alıcılı seyri biraz frenledi.
Japonya'da hanehalkı harcamaları üst üste 13. ayda da gerilerken, bu durumun Japon yenindeki değer kaybıyla mücadelede şahin adımlar atmaya hazırlanan Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) politika alanını daralttığı belirtiliyor. Öte yandan, Çin'in Hong Kong'da yatırımı bulunan Çinli yatırımcıların temettü gelirlerinin vergiden muaf edilebileceği haberi, Hang Seng endeksindeki yükselişte önemli rol oynuyor.
Kapanışa yakın, Japonya'da Nikkei 225 endeksi %0,5, Çin'de Şanghay bileşik endeksi %0,1, Hong Kong'da Hang Seng endeksi %2,1 ve Güney Kore'de Kospi endeksi %0,6 yükseldi.
Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, dün alıcılı bir seyir izleyerek %0,20 artışla 10.268,58 puandan kapandı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, dün yılın 2. Enflasyon Raporu'nu paylaştı. Karahan, 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan yukarı güncelleyerek %38'e çektiklerini ve 2025 ile 2026 tahminlerini sırasıyla %14 ve %9 seviyesinde koruduklarını bildirdi.
Enflasyonla mücadele kapsamında gereken adımları atacaklarını belirten Karahan, mevduat faizlerinin Türk lirasına geçişi destekleyeceklerini ve tasarrufların artmasını sağlayacaklarını ifade etti. Ayrıca, swap hariç net rezervlerde iyileşme devam ediyor; son 2 haftada 18 milyar dolarlık bir ek iyileşme görüldü. Böylece, ilgili dönemde swap hariç net rezervler toplam 34 milyar dolar artmış oldu.
Bu gelişmelerin ardından Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) gerilerken, dün 276 baz puanla Şubat 2020'den bu yana en düşük seviyeye indi.
Dolar/TL ise dün yatay bir seyir izleyerek günü önceki kapanışının hemen altında 32,2490'dan tamamladıktan sonra, bugün bankalararası piyasanın açılışında 32,2650 seviyesinden işlem görüyor.
BIST 100 endeksinde 10.300 ve 10.400 seviyeleri direnç, 100.200 ve 10.100 puan destek konumunda değerlendiriliyor.
10.00 Türkiye mart ayı sanayi üretimi ve işsizlik oranı
17.00 ABD mayıs ayı Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi