Afet riskiyle mücadele: Yeni yönetmelikte köklü değişiklikler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından yapılan düzenlemelerle, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği'nde önemli değişiklikler yapıldı. Yapılan düzenlemelerle birlikte riskli yapıların tespit edilmesi, tahliye edilmesi ve yıktırılması süreçleri hızlandırılarak, maliklere bildirimlerin yapılması ve gerekli işlemlerin tamamlanması için yeni yöntemler belirlendi. Ayrıca, riskli alanlarda dönüşüm uygulamaları için karar alma süreçlerinde maliklerin salt çoğunluğunun yetkisi artırıldı.

AK
Afife Kaya
YAYINLAMA
22 Mayıs 2024 00:01
GÜNCELLEME
22 Mayıs 2024 00:21
Afet riskiyle mücadele: Yeni yönetmelikte köklü değişiklikler
AK
Afife Kaya

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Başkanlığı, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmenliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'i Resmi Gazete'de yayımladı. Yapılan değişikliklerle birlikte afet riski altındaki alanlarda dönüşüm süreçlerine ilişkin önemli düzenlemeler getirildi.

Yönetmelik kapsamında alınan kararlar doğrultusunda, riskli yapıların tespiti ve yıktırılması süreçleri hızlandırılarak, vatandaşların güvenli yaşam alanlarına erişimi kolaylaştırılacak. Bu çerçevede, riskli yapıların tespitine ve yıktırılmasına yönelik tebligatlar, yapının bulunduğu kapıya asılacak, maliklere e-Devlet üzerinden bildirilecek ve muhtarlıkta 15 gün süreyle ilan edilecek.

Tespit edilen riskli yapılarla ilgili tutanaklar, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nın internet sayfasında da 15 gün süreyle duyurulacak. Yapıların tahliye edilmesi ve yıktırılması için idarece 90 günü aşmayan süreler verilecek, aksi takdirde yapılar idari makamlarca tahliye edilip yıktırılacak.

Özellikle riskli yapının tespiti ve tahliyesinin engellenmesi durumunda, mülki amirden alınacak yazılı izinle yapının kapısı çilingirle açılabilecek. Yıktırılmayan riskli yapıların yıktırma işlemleri ise Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından bizzat yaptırılacak.

Başkanlık, riskli yapılardaki taşınmazları öncelikli olarak satın alma hakkına sahip olacak. Dönüşüm uygulamalarına ilişkin kararlar ise maliklerin salt çoğunluğuyla alınacak.

Bu kapsamda yapı ruhsatı ve sözleşmelerin feshi gibi işlemler de maliklerin salt çoğunluğuyla gerçekleştirilebilecek. Fesih sonrası uygulamalara ilişkin kararlar da paydaşların salt çoğunluğuyla belirlenecek.

Kanun kapsamındaki yapıların yıktırılmasının ardından arsa haline gelen taşınmazlarda ortaklığın giderilmesi davası açılabilecek. Satış işlemlerinde yaşanabilecek eksikliklerin yargı kararıyla düzeltilmesi durumunda ise bedel farkı, ilgili hisseyi alan malik tarafından ödenecek.

Riskli alanlar ve rezerv yapı alanlarında gerçekleştirilecek satışlarda öncelikle Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nın satın alma hakkı bulunacak.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa