TCMB, "makro finansal istikrarın korunması, parasal aktarım mekanizmasının desteklenmesi ve likidite fazlasının sterilizasyonu amacıyla" bir dizi adım attı. Bu adımların, Türk lirası mevduatını desteklemek, kur korumalı mevduatta (KKM) düşüşü hızlandırmak ve döviz kredilerindeki artışı sınırlamak amacıyla atıldığı belirtildi.
Yabancı para kredilere aylık yüzde 2 büyüme sınırı getirilirken, bu sınırı aşan kredi tutarının Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık olarak bir yıl boyunca bloke edilmesine karar verildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Türk bankalarındaki döviz kredi hacmi 1 Ocak ile 17 Mayıs arasında 15,9 milyar dolar artmıştı. TCMB'nin bu adımı, bu hızlı yükselişe önlem olarak değerlendirildi.
TL kredi faizlerinin yüksekliği ve döviz kurlarındaki yatay seyir, ihracat geliri olan firmaları döviz kredilerine yönlendirmişti. 2018 ve 2021’deki döviz krizi ile sarsılan reel sektör, net döviz pozisyonu açığını son altı yılda 100 milyar dolardan fazla azaltarak 2023 sonunda 81,5 milyar dolara indirmişti. Ancak, son dönemde dövizle borçlanmada hızlı bir artış gözlemlendi.
TCMB ayrıca, Türk lirası mevduat ve kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarını artırdı. Bu zorunlu karşılıklar 24 Mayıs 2024 tarihinde yürürlüğe girecek. Zorunlu karşılık faiz ve komisyon uygulamalarında şu değişiklikler yapıldı:
*KKM’nin TL’ye geçişine ilişkin hedef korunurken, yenileme dahil toplam hedef yüzde 75’e düşürüldü.
*Tüzel kişi KKM ile gerçek ve tüzel kişi YUVAM hesapları, bir sonraki hesaplama döneminden itibaren toplam hedef hesaplamasından çıkarıldı.
*Toplam hedefin sağlanması durumunda KKM için tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanan faiz oranı, politika faiz oranının yüzde 40’ına düşürüldü.