Küresel piyasalar negatif seyrediyor

Küresel piyasalarda ABD'de açıklanan verilerin ekonomik aktivitedeki canlılığa işaret etmesinin ardından ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ilk faiz indirimine yönelik beklentilerin kasım ayına ötelenmesiyle risk algısı arttı. Bugün ise yoğun veri gündemini yatırımcılar yakından izleyecek.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
24 Mayıs 2024 09:12
GÜNCELLEME
24 Mayıs 2024 09:48
Küresel piyasalar negatif seyrediyor
AA
Kaynak AA

ABD'de açıklanan makroekonomik veriler güçlü sinyaller vermeye devam ederken, bu veriler Fed yetkililerinin enflasyonun soğuduğuna dair daha fazla kanıt görmek istedikleri ve faiz indirimi konusunda aceleci olunmaması gerektiğine yönelik açıklamalarını destekliyor.

Dün ABD'de açıklanan verilere göre, öncü imalat sanayi, hizmet sektörü ve bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) beklentileri aşarak, ülkede ekonomik faaliyetin hızlandığını gösterdi. İmalat sanayi PMI mayısta aylık 0,9 puan artarak 50,9'a, hizmet sektörü PMI 3,5 puan yükselerek 54,8'e ve bileşik PMI 3,1 puan artarak 54,4'e çıktı.

ABD'de işsizlik maaşı başvurularının sayısı 18 Mayıs ile biten haftada 215 binle beklentilerin altında kalırken, yeni konut satışları nisanda aylık bazda yüzde 4,7 azalarak 634 bine düştü ve piyasa tahminlerinin altında gerçekleşti.

Analistler, ekonomik canlılığa dair olumlu veri akışının Fed'in politika faizini daha uzun süre yüksek tutma ihtimalini artırdığını belirtiyor. İşsizlik maaşı başvurularındaki düşüş ise ABD'de istihdam büyümesinin yavaşlasa da iş gücü piyasasının güçlü kalmaya devam ettiğini gösteriyor.

Bu gelişmelerin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in eylülde ilk faiz indirimine gitme olasılığı yüzde 48'e geriledi. Bankanın faiz indirimine kasımda başlaması yüzde 65, aralıkta ise yüzde 85 ihtimalle değerlendiriliyor.

Makroekonomik verilerin yanı sıra Fed yetkililerinin açıklamaları da yatırımcıların odağında kalmaya devam ediyor. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, politika faizini değiştirmeden önce enflasyonun yüzde 2 hedefine ulaşacağına dair daha fazla güven duymaları gerektiğini belirtti.

Bu gelişmelerle birlikte, ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil faizi 5 baz puan artışla yüzde 4,48'e çıkarken, bugün yüzde 4,47 seviyesinde seyrediyor. Dolar endeksi ise yükselişini üst üste beşinci işlem gününe taşıyarak 105,1 seviyesinde bulunuyor.

Altının ons fiyatı dün yüzde 2,1 değer kaybederek 2.329 dolardan kapanırken, şu anda yüzde 0,2 artışla 2.334 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı ise düşüş serisini beşinci işlem gününe taşıyarak 81,1 dolardan işlem görüyor.

New York borsasında dün Nasdaq endeksi yüzde 0,39, S&P 500 endeksi yüzde 0,74 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,53 azalış kaydetti. ABD endeks vadeli kontratları yeni güne de negatif bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında dün karışık bir seyir izlenirken, bugün İngiltere'de perakende satışlar enflasyon endişelerinin azalmasına yardımcı oldu. İngiltere'de perakende satışlar aylık bazda yüzde 2,3 ve yıllık yüzde 3 azalışla öngörülerin altında kaldı.

Almanya'da 1. çeyrek Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) çeyreklik bazda yüzde 0,2 artarken, yıllık bazda yüzde 0,2 geriledi. Euro/dolar paritesi ise beşinci işlem gününde düşüş eğilimini sürdürerek 1,0810 seviyesinden işlem görüyor.

Dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,37 gerilerken, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,06, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,13 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,02 artış kaydetti. Avrupa endeks vadeli kontratları yeni güne negatif başladı.

Asya pay piyasalarında satış ağırlıklı bir seyir hakim. Fed'in gelecekteki politikalarına yönelik belirsizlikler fiyatlamalarda etkili oluyor. Asya ülkelerinin para birimleri dünkü veriler sonrası dolar karşısında gerilemeye devam ederken, özellikle Japonya'da belirsizlikler arttı. Japonya'da yıllık enflasyon yüzde 2,5 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

ABD ile Japonya arasındaki faiz farkı Japon yeni üzerindeki satış baskısını artırırken, Japonya'da enflasyonun istenilen seviyeye ulaşmaması BoJ'u faiz artırımı konusunda sınırlıyor. Bu durum, dolar/yen paritesinin 157 seviyesinin üzerine çıkmasına neden oluyor.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,1, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,2 azaldı.

Yurt içinde ise dün Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,98 azalışla 10.792,53 puandan kapandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 50'de sabit bırakırken, "Nisan ayında aylık enflasyonun ana eğilimi sınırlı bir zayıflama kaydetmiştir. Yakın döneme ilişkin göstergeler, yurt içi talepte ilk çeyreğe kıyasla yavaşlamaya işaret etmiştir." açıklamasında bulundu.

TCMB, TL mevduat ve KKM hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarını artırdığını duyurdu. Dolar/TL ise dün yatay seyir izleyerek 32,1829'dan kapanmasının ardından bugün 32,2200 seviyesinden işlem görüyor.

BIST 100 endeksinde 10.600 ve 10.500 seviyeleri destek, 10.800 ve 11.000 puan direnç konumunda değerlendiriliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler

10.00 Türkiye mayıs ayı finansal hizmetler güven endeksi

15.30 ABD nisan ayı dayanıklı mal siparişleri

17.00 ABD mayıs ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa