1955 yılında Tarihi Köylü Pazarı'nda Mehmet Ali Güneş tarafından açılan Aşıklar Kahvesi'nde, masa oyunları, siyaset konuşmaları ve sohbetler yasaklanmış durumda. Yaklaşık 50 kişiyi ağırlayabilen kahvede, konuklar saz çalınıp türkü söylenen ortamı dinlemek için sırada bekliyor.
Saz çalmak ve Türk halk müziğinden hoşlananların buluşma noktası olan bu kahvede, aşıklar sazlarıyla türküseverlerin ruhuna dokunarak, Anadolu ezgilerini geleceğe taşıyor.
Aşıklar Kahvesi'ni 69 yıl önce babası Mehmet Ali Güneş'in açtığını belirten Muhsin Güneş (63), "Babam, kahve açıldığında siyaset ve futbol tartışmalarından rahatsız oluyordu. Bu tartışmaları sona erdirmek için sadece saz çalıp türkü söylemeye izin verdi. Bu uygulama büyük ilgi gördü.
Aşıklar Kahvesi'nde masa oyunu oynamak, sohbet etmek ve siyaset konuşmak kesinlikle yasak. Çevre illerden gelenler burada saz çalıp Türk halk müziği söyleyerek eğleniyorlar ve mutlu bir şekilde ayrılıyorlar" dedi.
20 yıldır Aşıklar Kahvesi'nde saz çalıp türkü söyleyen Mesut Tuncer (58), "Müzik benim için bir hobi. Ne zaman moralim bozulsa buraya gelip saz çalarım, türkü söylerim. Buraya geldiğimde stres atıyorum ve rahatlıyorum. Bunu herkesin yapmasını tavsiye ediyorum. Burası benim için bir terapi merkezidir" dedi.
Bursa'daki bazı üniversitelerin öğretim üyeleri, öğrencilerini özellikle duvarlarında asılı sazlarla her yaş grubundan insanların eğlendiği Aşıklar Kahvesi'ne yönlendiriyor. Böylece öğrenciler, Anadolu ezgilerini geleceğe taşıyor.