ABD'de Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi, mayıs ayında yukarı yönlü revize edilerek 69,1'e yükseldi. Tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi, öngörülen yüzde 3,5 yerine yüzde 3,3 olarak gerçekleşti.
Analistler, ABD'de cuma günü açıklanan verilerin enflasyona ilişkin tüketici güveninde bir iyileşme gösterdiğini belirterek, bunun ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl faiz indirimine gitme olasılığını artırdığını ifade etti.
Bu hafta boyunca Fed yetkililerinin açıklamaları izlenecek. Ayrıca, perşembe günü açıklanacak büyüme verilerinin piyasada dalgalanmalara yol açabileceği belirtiliyor.
Çarşamba günü yayımlanacak Fed'in Bej Kitap raporu ve cuma günü açıklanacak çekirdek kişisel tüketim harcamaları verilerinin, Fed'in gelecekteki adımlarına dair ipuçları verebileceği vurgulandı.
Yoğun veri akışının olduğu bu haftaya girerken, para piyasalarında Fed'in eylülde faiz indirimine gitme ihtimali yüzde 50, kasımda yüzde 63 ve aralıkta yüzde 82 olarak fiyatlanıyor.
ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,47 seviyesinde bulunurken, dolar endeksi ise 104,7 seviyesinde seyrediyor.
Altının ons fiyatı yüzde 0,3 artışla 2 bin 342 dolardan işlem görürken, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,3 artışla 82,1 dolara yükseldi.
New York borsasında cuma günü Nasdaq endeksi yüzde 1,10, S&P 500 endeksi yüzde 0,70 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,01 artış kaydetti. ABD'de bugün tatil nedeniyle hisse senedi piyasaları kapalı, ancak endeks vadeli işlemleri pozitif bir seyir izliyor.
Avrupa borsaları geçen haftanın son işlem gününde karışık bir seyir izlerken, bu hafta gözler bölgedeki yoğun veri akışına çevrildi.
Analistler, bugün Almanya'da açıklanacak Ifo iş dünyası güven endeksi verilerinin ülkenin ekonomik aktivitesine dair ipuçları verebileceğini belirtiyor. Ayrıca, Almanya'da enflasyon ve Euro Bölgesi'nde büyüme verileri de takip edilecek.
Cuma günü euro/dolar paritesi 1,0850 seviyesinden kapanış yaparken, yeni haftaya da bu seviyenin hemen üzerinde başladı.
Cuma günü İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,26 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,09 düşerken, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,01 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,07 artış kaydetti. Avrupa'da endeks vadeli işlemleri yeni haftaya pozitif başladı. İngiltere'de tatil nedeniyle bugün piyasalarda işlem olmayacak.
Asya borsalarında pozitif bir seyir izleniyor. Çin'de açıklanan verilere göre, sanayi karı yılın ilk dört ayında yüzde 4,3 arttı.
Japonya'da açıklanan verilere göre mart ayı öncü endeksi 112,2 ile beklentileri aştı. Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, bankanın enflasyon hedeflemesi çerçevesinde dikkatli ilerleyeceğini belirtti. Bu açıklamaların ardından dolar/yen paritesi yüzde 0,1 düşerek 156,77 seviyesine geriledi.
Analistler, cuma günü Japonya'da Tokyo enflasyonu, sanayi üretimi, perakende satışlar ile Çin'de PMI verilerinin takip edileceğini ifade etti.
Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,6, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,5 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,6 artış kaydetti.
Yurt içinde ise cuma günü satış baskısı altında kalan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,07 azalışla 10.676,65 puandan kapattı.
Dolar/TL, geçen haftanın son işlem gününde yükselerek 32,2274'ten kapandı ve bugün bankalararası piyasada 32,2150 seviyesinden işlem görüyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kentsel dönüşümün finansmanı ve konut arzının artırılması için yeni düzenlemelerde son aşamaya gelindiğini belirtti. Şimşek, "SPK'nın yapacağı düzenlemeyle gayrimenkul yatırım fonlarının gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önü açılacak." dedi.
BIST 100 endeksinde 10.600 ve 10.500 seviyeleri teknik olarak destek, 10.800 ve 11.000 puan ise direnç konumunda değerlendiriliyor.
10.00 Türkiye mayıs ayı reel kesim güven endeksi
10.00 Türkiye mayıs ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranı
11.00 Almanya mayıs ayı Ifo iş dünyası güven endeksi