Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, enflasyonla mücadele ve fiyat istikrarını sağlamak için adımlar atarken hazine ve Maliye bakanlığı da Orta vadeli Programı uygulamaya koydu.
Bu süreçte, liralaşma hız kazandı ve döviz kurları yakın geçmişe göre daha stabil hale geldi.
Ekonomik verilerdeki iyileşme rezervlere de yansıdı.
Dövizde satıcı pozisyonundan alıcı pozisyonuna geçen TCMB, rezervlerini hızla güçlendirdi.
Swap hariç net rezerv dört yıl sonra ilk kez pozitif bölgeye geçerken gelişmeyi TCMB eski Başekonomisti Hakan Kara, sosyal medya hesabından, "Dün itibarıyla net rezervler pozitife geçti. Hayırlı olsun" ifadeleriyle duyurdu.
Kara, rezervlerdeki değişime ilişkin bir de tablo paylaştı.
Ekonomi yazarı Uğur Gürses ise, yerel seçim sonrası 1 Nisan-24 Mayıs arası dönemde Merkez Bankası'nın 60 milyar dolar satın aldığını belirtti.
Üstelik gündem olan 'carry trade'in ağırlıkta olmadığının altını çizen Gürses, akım verilerin, rezervlerdeki artışın yarıdan fazlasının yerleşikler (lokaller) tarafından DTH-döviz bozdurma, KKM azaltma, döviz kredisi kullanma ve ölçülemeyen kısımda da yastık altından nakit-altın bozdurma biçiminde olduğunu ortaya koyduğunu açıkladı.
Bu tablo, Türkiye ekonomisinin daha istikrarlı bir döviz rezervi yönetimi yolunda ilerlediğini şeklinde değerlendirildi.
Yerel ekonomik aktörlerin yanı sıra yabancı yatırımcıların da katkılarıyla böyle bir sonuca ulaşıldığı yorumları yapıldı.