Yaz mevsimi geldi...
Hava sıcaklıkları daha da yükseldi...
Kış mevsimi oldukça kurak geçti...
Yağışlar beklenen kadar etkisini göstermedi, hava sıcakları mevsim normallerinin üzerinde seyir etti.
El Nino etkisinin altında bir kış geçirdik...
Ancak Ankara'da bir süredir yağışlar etkisini gösteriyor...
Hava sıcaklıklarının yüksek seyir ettiği, zaman zaman yağışların olduğu günleri yaşıyoruz...
Peki, hava sıcaklıkları daha da artar mı? Ankara'da yağışlar etkisini sürdürür mü?
Ankara Masası'na konuşan TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır önemli açıklamalarda bulundu.
El Nino'nun etkisinin bir müddet daha göstereceğini ifade eden Fırat Çukurçayır, temmuz ayına kadar sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde olacağını ifade etti.
Çukurçayır, şunları söyledi;
"Dünya Meteoroloji Teşkilatı bunu çok uzun zamandır söylüyor. Geçtiğimiz yılın yani 2023 yılının neredeyse ilk yarısından itibaren dünyanın El Nino etkisi altında olduğunu, dolayısıyla hem geçtiğimiz yaz için dünyanın birçok noktasında sıcaklık rekorlarının kırılacağını ve kışa yaklaştığımız dönemde de bu kışın mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklarla geçeceğini ve en son yaptığı açıklamalarda da El Nino'nun etkisinin artık yavaş yavaş kaybedildiğini ama buna rağmen etkisinin arabanın fren yapması gibi, fren yaptıktan sonra araba hemen basar basmaz durmaması gibi El Nino'da etkisini daha bir müddet gösteriyor. 2024 yılının ilk yarısının yani Temmuz ayına kadar olan periyodunun aslında mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklarla geçeceğini zaten hem Dünya Meteoroloji Teşkilatı söyledi hem de biz söyledik. "
İklim değişikliğinden kaynaklı olarak dünyanın ısındığını ifade eden Fırat Çukurçayır, her geçen yıl birbirinden daha yüksek sıcaklık rekorlarıyla karşılaşılan bir periyot içerisinde olduklarını söyledi.
Çukurçayır, bunun önümüzdeki dönemde de devam edeceğini ifade etti.
TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, şu ifadeleri kullandı;
"Şimdi Dünya ısınıyor. Kim ne derse desin iklim değişikliğinden kaynaklı olarak ısınıyor. Dolayısıyla her geçen yıl birbirinden daha yüksek sıcaklık rekorlarıyla karşılaşılan bir periyot içerisindeyiz. Dünya'nın en sıcak 20 yılı son 20 yıl ve Dünya'nın en sıcak 10 yılı da son 10 yıl. Dolayısıyla bu önümüzdeki dönemde de devam edecek gibi duruyor şu anda. Yine biz konuşacağız Dünya'nın en sıcak 20 yılı son 20 yıl diyeceğiz, Dünya'nın en sıcak 10 yılı son 10 yıl diyeceğiz, Dünya'nın en sıcak 5 yılı son 5 yıl diyeceğiz. Dolayısıyla bu ısınma noktasında Dünya Meteoroloji Teşkilatı, Birleşmiş Milletler sürekli aynı uyarıları yapıyor. İklim değişikliği noktasında artık insanlığın bir aktivasyon alması gerektiğini dolayısıyla geri dönmez bir noktaya doğru gittiğimizi söylüyor. "
"Sıcaklıkların artması insanlar sadece rakam olarak görüyor." diyen Çukurçayır, şöyle devam etti;
"Özellikle bizim ülkemizde birçok insan bunu rakam olarak görüyor. Mevsim normallerinin üzerinde diye konuşuyoruz ama bu üzerinde olmasının hayatımızı nasıl etkilediği noktasında çok farkındalık yok. Aslında bizim en çok üzerinde durmamız gereken şey o. Şimdi sıcaklıkların artışını engelleyemiyorsanız, o zaman bu sıcaklık artışlarının size neye mal olacağını da bilmek durumundayız hep birlikte, bütün insanlık olarak. Dolayısıyla sıcaklık artışları sadece rakamdan ibaret bir olay değil. Hayatımızın her aşamasında bütün canlıları etkileyen bir süreç içerisindeyiz. Sıcaklıklar arttığı zaman doğadaki bitki deseni değişiyor, hayvan popülasyonu değişiyor, salgın hastalıklar değişiyor, temiz suya erişim zorlaşıyor, güvenli gıdaya erişim zorlaşıyor, göçler başlıyor. Bir dizi sosyal ve fiziksel müşkülatla karşı karşıya kalacağımız bir süreç içerisindeyiz."
Ankara'da bir süredir etkisini gösteren yağışların devam edip, etmeyeceğine ilişkin TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, şunları söyledi;
"Bu konuda tek yetkili kurum aslında meteoroloji genel müdürlüğü. Türkiye'de hava tahminiyle ilgili tek yetkili kurum meteoroloji genel müdürlüğü. Dolayısıyla onların tahminlerine bakmak lazım, onlar size ne söylüyor önemli olan o.Ama geçmişten gelen bir takım trendlere baktığımız zaman da özellikle bizim bu ilkbaharda almaya alışkın olduğumuz ve adına da toplumda 42. yağmurları dediğimiz bir süreç var. Yani havanın kararsız olduğu ve kararsızlık yağışlarının çok sık görüldüğü bir dönem var. Bu geçtiğimiz kaç yıldır, Haziran ve Temmuz aylarına sarkıyor bu periyot. Dolayısıyla Temmuz'un ortalarına kadar zaman zaman yağışlı bir periyot yaşarsak şaşırmamamız gerekiyor. Sadece ben o kadarını söylüyorum, yağış var ya da yok noktasında tek otorite meteoroloji genel müdürlüğü, onlar da zaten beş günlük tahminin ötesine geçmiyorlar doğal olarak. Çünkü süreç uzadığı zaman, zaman aralığı genişlediği zaman tahminlerin tutarlılığı da azalıyor. Çünkü atmosferin en belirsiz olduğu dönemler bu dönemler. Onun için yağışlı bir periyodu Temmuz ortalarına kadar görürsek şaşırmamamız lazım. Çünkü geçtiğimiz yıllarda hemen hemen bu periyotlarda yani Temmuz ortalarına kadar Ankara özelinde söylüyorum. Yağışlı bir periyot yaşadığımız oldu."
Nisan ve Mayıs ayının ortalarına kadar etkili olan yağmurların iklim değişikliği ile beraber ötelenmeye başladığını ifade etti.