Sabri Ülker Vakfı Beslenme ve Bilimsel İletişim Yöneticisi Uzm. Dyt. Özge Dinç Coşkun, 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü vesilesiyle önemli uyarılarda bulundu.
Coşkun, yaz aylarında artan taze sebze ve meyve çeşitliliği ile birlikte, temel hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle yaz sıcaklıklarının, besin kaynaklı zehirlenmeler için zemin oluşturduğunu belirten Coşkun, bu konuda alınacak tedbirlerin hayati önem taşıdığını söyledi.
Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, dünya genelinde her yıl 125 bini 5 yaş altı olmak üzere 420 bin kişi, güvenli olmayan gıdalar nedeniyle hayatını kaybediyor. Düşük ve orta gelirli ülkelerde güvensiz gıdaların etkisi, her yıl yaklaşık 95 milyar dolar üretkenlik kaybına yol açıyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), gıda güvenliği ve hastalıkların önlenmesi amacıyla her yıl 7 Haziran’ı Dünya Gıda Güvenliği Günü olarak kutluyor. Bu yılki slogan “Gıda Güvenliği: Beklenmedik Durumlar İçin Hazırlık Yap” olarak belirlendi.
Sabri Ülker Vakfı’ndan Özge Dinç Coşkun, gıda zincirinin her aşamasında gıda güvenliğinin kritik önem taşıdığına dikkat çekti. Coşkun, yaz aylarında artan taze meyve ve sebze çeşitliliğinin, besin kaynaklı zehirlenmelere zemin hazırladığını belirterek, bakteriler, virüsler, parazitler veya kimyasal maddelerin bozulmuş gıda ve suyla vücuda girebileceğini vurguladı.
Coşkun, organik tarımın da dikkatle ele alınması gerektiğini belirtti: "Organik gübre, sulama suyu, depolama ve taşıma kapları, araçların yüzeylerindeki mikroorganizmalar ve ürünleri alan kişilerin ellerindeki mikroplar besin zehirlenmelerine yol açabiliyor."
Gıda güvenliğinin basit tedbirlerle sağlanabileceğini belirten Coşkun, tüketicilere şu önerilerde bulundu: