Ankara Sanayi Odası Teknik Koleji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 10'uncu sınıf öğrencisi Celal Yiğit Aydoğmuş'un astsubay babası, doğuda 25 yıl terörle mücadelede bomba imha uzmanı olarak görev yaptı.
Astsubay babanın 5 arkadaşı şehit olurken bir arkadaşı da eli parçalanarak gazi oldu. Celal Yiğit Aydoğmuş babasının da şehit olacağı korkusuyla büyüdü.
Lise öğrencisi olan Aydoğmuş, bomba imha uzmanlarının yaşamlarını tehlikeye atmadan, patlayıcı cisimlere uzaktan müdahale edebilecek bir sistem arayışına girdi.
Arkadaşları Mehmet Emre Kumru ve Osman Tuna Aydın ile birlikte harekete geçen Celal Yiğit Aydoğmuş, bunu gerçekleştirecek manipülatörlü bir insansız hava aracı (İHA) geliştirdi.
Öğrencilerin tasarladığı İHA, fiziksel temas olmaksızın, patlayıcı maddeleri uzaktan müdahale ile imha edebiliyor. Derin öğrenme sistemine sahip olan İHA, görüntü işleme sistemiyle patlayıcıların içeriklerini belirleyebiliyor.
Önünde görüş sağlayan kamerası bulunan İHA, arkasındaki dedektör ile nükleer ve radyolojik bombaları da tespit edebiliyor.
Bilgisayar destekli uçuş modları ve otonom uçuş modları bulunan İHA yarım saat havada kalabiliyor.
Terör bölgelerinde bomba imha uzmanlarının hayatını riske atmadan patlayıcıları yerden ve havadan imha etmeyi hedefleyen proje, TÜBİTAK 55'inci lise öğrencileri araştırma projeleri arasında Türkiye 1'incisi seçildi.
Projenin, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da AB Genç Bilim İnsanları 2024 Yarışması'nda Türkiye’yi temsil etmesi kararlaştırıldı.
Aydoğmuş ve arkadaşlarının İHA projesi, 9-14 Eylül'de Polonya'da, teknoloji ve tasarım alanında Türkiye adına yarışacak.
Projenin oluşturucusu Celal Yiğit Aydoğmuş, ilham kaynağının babası olduğunu söyledi.
Babasının görev arkadaşlarının şehit olduğunu belirten Aydoğmuş, can kurtarmak amacıyla milli bir ürün ortaya koymak istediklerini belirtti.
Aydoğmuş, geliştirdikleri İHA'nın diğer robotlara göre daha ucuz, daha işlevsel ve daha hızlı olduğunu kayedetti.
Projenin 1,5 yıl sürdüğünü aktaran Aydoğmuş, İHA’yı yaparken 600 patlayıcı madde uzmanı ile görüştüklerini anlattı.
Aydoğmuş, bir patlayıcı uzmanının, bombaların yanına 1 milyon 412 bin dolarlık kıyafet ve malzemelerle gittiğini, ancak bomba patladığında 10 bin ton basınç ve çok yüksek sıcaklık oluştuğu için uzmanın her türlü zarar gördüğünü ifade etti.
Patlayıcı uzmanı yerine geçecek olan İHA'nın aynı zamanda maliyeti olan bütün malzemelerin de yerine geçeceğine işaret eden Aydoğmuş, “Bir bomba patladığında, bir can artı 1 milyon 412 bin doları kaybetmek yerine sadece İHA'mızı kaybetmiş olacağız" dedi.
Projenin yazılım, elektronik ve uçuş kısımlarından sorumlu olan Osman Tuna Aydın ile mekanik ve tasarım alanında görev alan Mehmet Emre Kumru da, projede yer almaktan gurur duyduklarını belirtti.