Dünya kışı El Nino etkisiyle mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklıkta geçirdi.
Mayıs’ta El Nino bitse de okyanuslar ısındığı için etkileri Haziran’a da yansıdı.
Birden bastıan aşırı sıcaklar da uyku düzenini etkiledi. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, uyku sağlığının hava sıcaklığıyla doğrudan ilişkili olduğuna işaret etti.
İdeal uyku ortamı sıcaklığının 19-22 derece arasında olması gerektiğini belirten Öztürk, 19 dereceden soğuk ve 22 dereceden sıcak havanın uyku kalitesini etkilediğini vurguladı.
Öztürk, sıcaklarla birlikte klima kullanımındaki artışa dikkati çekti.
Klimanın doğru kullanımının önemini dile getiren Öztürk, özellikle yatak odalarına konulan klimaların 16-17 derecelerde değil, en düşük seviye olarak 20 derece civarında çalıştırılmasının daha uygun olacağını ifade etti.
Öztürk, yatak odasında klima bulundurmayıp diğer odalardaki klimadan dolaylı olarak faydalanmayı en sağlıklı seçenek olarak tanımladı.
Açık klimaya karşı uyumanın pek çok sağlık sorununa neden olabileceğini anlatan Öztürk, bunu yapanların yaz sıcağında hasta olabileceği uyarısında bulundu.
Öztürk, iyi temizlenmemiş klima filtrelerinden mikrop kapabilme riski olduğunun altını çizdi.
Aynı zamanda aşırı soğuğun etkisiyle enfeksiyon hastalıkları görülebileceğini belirten Öztürk, hareket sistemine ilişkin rahatsızlıklar, adale krampları, boyun ve omuz tutulmaları meydana gelebileceğini de anlattı.
Öztürk, birdenbire soğuyan kas gruplarında spazm yaşanabileceğini, bademcik iltihabı, boğazı üşütme ya da daha ağır durumlarda zatürreye kadar gidecek durumlar olabileceğini söyledi.
Uyku öncesi klimanın bir süre çalıştırılarak odanın serinletilmesini öneren Öztürk, klima kapatıldıktan sonra uykuya geçilmesini tavsiye etti.