İngiltere merkezli Imperial College London bünyesinde yürütülen bir Kovid-19 çalışması, uzun süredir bilim insanlarının kafasını kurcalayan soruya yanıt verdi.
Kovid-19 virüsüne maruz kalmasına rağmen hastalanmayanları mercek altına alan bilim insanları, bu kişilerden virüse maruz kalmadan önce ve sonra elde edilen bulguları karşılaştırdı.
Bilim insanları, SARS-CoV-2 virüsüyle mücadele edebilen bu kişilerin, sürekli hastalıktan kaçınmalarına yardımcı olan benzersiz bağışıklık tepkilerine sahip olduğunu ortaya koydu.
Burun astarındaki lokal bir bağışıklık tepkisini gözlemleyen bilim insanları, özel hücrelerin bireylerin virüsü tanımlamasına ve enfeksiyona neden olacak bir yer edinmesini engellemesine olanak tanıdığını tespit etti.
Araştırmaya göre, virüsü hemen temizleyen bireylerin burunda daha önce hiç görülmemiş, incelikli, doğuştan gelen bağışıklık tepkileri meydana geldi.
Araştırmacılar, HLA-DQA2 adı verilen bir genin yüksek düzeyde bulunmasının, insanların uzun süreli bir enfeksiyonun yayılmasını önlemesine de yardımcı olduğunu iddia ediyor.