Kayseri'de diri fay bulundu

Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesinde yapılan jeofizik çalışmalar sonucunda Tatılı mevkisinde aktif bir fay keşfedildi. Türkiye'nin diri faylarının incelendiği bölgede gerçekleştirilen araştırmalar, fayın paleosismolojik özelliklerini ortaya koydu. Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle yürütülen projede AFAD, MTA ve TBB iş birliğiyle TÜBİTAK Projesi kapsamında yer alan çalışmalar, fayın deprem üretme potansiyelini incelemeyi amaçlıyor.

AK
Afife Kaya
YAYINLAMA
24 Haziran 2024 20:28
GÜNCELLEME
24 Haziran 2024 20:09
Kayseri'de diri fay bulundu
AK
Afife Kaya

Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesinde yapılan fay keşfinde, Tatılı mevkisinde aktif bir fayın varlığı tespit edildi. Bölgede yapılan yer radarı ve drone ile gerçekleştirilen kapsamlı jeofizik çalışmaları sonucunda elde edilen bulgular, fayın jeolojik yapısını ortaya koydu.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle AFAD, MTA ve TBB iş birliğiyle yürütülen TÜBİTAK Projesi kapsamında, Sarıoğlan Tatılı Hendeği'nde yapılan araştırmalar, fayın karakteristik özelliklerini belirlemeyi amaçlıyor. Bölgede çalışmalar yapan ekiplerden Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Koçbulut, yaptığı açıklamada, "Deliler Fayı'nın Sarıoğlan segmentinin ters bileşenli bir fay olduğunu tespit ettik. Yaptığımız kazı çalışmaları ve jeofizik yöntemlerle elde ettiğimiz veriler, fayın paleosismolojik özelliklerini anlamamıza yardımcı oldu" dedi.

Kayseri'nin mikro bölgelemesinin devam ettiğini belirten Koçbulut, "Yerel yönetimler ve bilim insanlarının iş birliğiyle yürütülen bu çalışmalar, bölgenin deprem riskine dair önemli bilgiler sağlayacak. Fayın deprem üretme potansiyeli üzerine yapılan çalışmalar, ilerleyen süreçte daha fazla aydınlatma sağlayacak" şeklinde konuştu.

Proje kapsamında kullanılan yer radarı ve jeofizik yöntemlerinin, fayların hareket potansiyelini belirlemede önemli bir rol oynadığını vurgulayan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölümü Öğretim Üyesi Dr. Sinan Koçeroğlu ise, "Yaptığımız bu çalışmalar, fayın jeolojik yapısını bir nevi 'MR'ını çekmiş' bulunduk. Bu teknikler, Türkiye'nin deprem risk haritasının oluşturulmasında kritik bir rol oynamaktadır" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa