Karşıyaka ilçesinde AVM'deki bir mağazada çalışan Emrah Aksın, geçen yıl ağustos ayında, vatandaşların da kullandığı açık hava bölümünde sigara içtiği için sorun yaşadı.
Personelin bu alanı kullanamayacağını gerekçe gösteren AVM yönetimi, Aksın'ın çalıştığı firmaya 3 bin TL ceza kesti. Firma ise ödediği cezayı Aksın'ın maaşından kesti.
Kesintinin iptal edilmesi için hem çalıştığı firma hem de AVM yetkilileriyle görüşen Emrah Aksın, sonuç alamadı. Bunun üzerine Emrah Aksın, avukatı Cansu Akkaş aracılığıyla dava açtı.
Karşıyaka 2'nci İş Mahkemesi, 13 Haziran'da davayla ilgili karar verdi.
İşverenin çalışanı nedeniyle uğradığı maddi zararın tahsili için ancak İş Kanunu ve diğer ilgili kanunlarda belirtilen şartların gerçekleşmesi halinde maaştan kesinti yapabileceğini belirten mahkeme, bu gerekçeyle kesintinin iptalini kararlaştırdı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Emrah Aksın, AVM yönetimi ile çalıştığı firmaya durumu ilettiğini ancak sonuç alamadığını söyledi.
Bunun üzerine konuyu yargıya taşıdığını belirten Aksın, 1 yıl süre sonunda davayı kazandıklarını dile getirdi.
Aksın, bunun binlerce kişiyi ilgilendirdiğini belirterek benzer şekilde ceza kesilen ve ödemek zorunda kalan işçiler için emsal teşkil etmesini istediğini ifade etti.
Kararın çalışanlar için emsal niteliğinde olduğuna işaret eden avukat Cansu Akkaş da, işverenin, müvekkilinin maaşından para cezası kapsamında yaptığı kesintinin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle konuyu yargıya taşıdıklarını anlattı.
Akkaş, İş Mahkemesi’nin, kesintinin yapılabilmesi için belli şartların oluşması gerektiğinden hareketle bu durumu hukuka aykırı bulduğunu aktardı.
İşçinin maaşından kesinti yapılabilmesi için kanunlara göre öncelikle işçinin muvafakatının olması, maaşının belirli bir miktarının kesilmesi gerektiğini kaydeden Akkaş, işverenin kafasına göre kesinti yapamayacağının altını çizdi.
Akkaş, bBirçok çalışanın bunu bilmediği için yapılan bu tür kesintilere itiraz etmediğini sözlerine ekledi.