Damacana su fiyatlarının bir yılda yüzde 100 artması, mutfak masraflarını azaltmak isteyenleri sağlığa zararlı kaynaklardan su temin etmeye yönlendirdi. "Memba suyu", "doğal kaynak suyu" düşüncesiyle yol kenarındaki çeşmelere rağbet arttı. Özellikle dağlık ve ormanlık alanlardaki, yayla yollarındaki çeşmelerden içme suyu temin edenlerin sayısı önemli ölçüde yükseldi.
Antalya’da şehir merkezine yakın çeşmelerde, damacana, 5 litrelik plastik şişe veya büyük kovalarla su doldurmak isteyenler uzun kuyruklar oluşturdu. Yakın bölgelerde yaşayanlar günlük ihtiyaçları kadar su alırken, bazı kişiler araçlarıyla ya da bisikletleriyle çeşmelere gelip kova ve şişelerini doldurarak suyu evlerine taşıdı. Bazılarının ise sebze ve meyve yıkadığı görüldü.
Konyaaltı ilçesi Hurma Mahallesi’ndeki bir su kaynağından su dolduran vatandaşlar, belediyenin asmış olduğu uyarı tabelasına aldırış etmedi. Konyaaltı Belediyesi’nin yaklaşık 4 yıl önce asmış olduğu tabelada, “Belediyemiz tarafından bu su kaynağında yaptırılan analiz sonucunda koliform bakterisine rastlanmıştır. İçme suyu olarak tüketilmesi uygun değildir” ifadesi yer alıyordu. Tabelada koliform bakterinin 100 mililitrede 72 koloni oluşturan birim (kob) bulunduğu belirtilmişti. Ancak tabeladaki "tüketilmesi" yazısı ile bakteri parametresini belirten kısımlar sarı boya ile kapatılmış, "uygun değildir" ibaresi ise zemin rengine boyanarak gizlenmişti.
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, yol kenarındaki kaynak sularının içme suyu olarak tüketilmesinin arttığına dikkat çekti. Açık kaynak sularının tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini belirten Manavoğlu, “Bu sular fiziksel, mikrobiyal ve kimyasal bulaşmalara maruz kalabilir. Sağlık Bakanlığı’nın İnsani Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliği’ne göre su analizlerinde koliform ve escherichia coli gibi mikroorganizmaların bulunmaması gerekmektedir” diye konuştu.
Koliform grubu bakterilerde hastalık yapıcı mikroorganizmaların yer aldığını anlatan Manavoğlu, “Bu mikroorganizmalar genellikle sıcakkanlı hayvanların bağırsaklarından kaynaklanır ve dışkı kökenlidir. Toprak, çamur ve bitkilerden de bulaşabilir. Bu mikroorganizmalar mide bulantısı, kusma, ateş, halsizlik ve karın ağrısı gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ve çocuklarda etkileri daha da ciddi olabilir ve ölüme neden olabilir. İshal ve kusmanın ardından bu mikroorganizmalar yok edilemezse hayati tehlike oluşturabilir” dedi.
Açık kaynak sularının plastik şişelere doldurulduğunu belirten Manavoğlu, “Pet şişeler tek kullanımlık tasarlanmıştır. Bu şişelerin sürekli kullanılması deformasyonlarına rağmen devam ederse, bakteri oluşumuna ve zehirlenmelere neden olabilir. Kaynak suları, üretim tesislerinde çeşitli işlemlerden geçirilerek tüketim için uygun hale getirilir, dezenfekte edilir ve mikroorganizmalardan arındırılır. Açık kaynak sularının tüketiminde dikkatli olunmalıdır” ifadelerini kullandı.