Yurtdışı çıkış harcı için iki formül tartışılıyor

Vergi paketi kapsamında yurt dışı çıkış harcının 150 TL2den 3 bin TL’ye çıkarılmasını öneren Gelir İdaresi Başkanlığı’na, AK Parti Meclis grubu sıcak bakmadı. Konuyla ilgili iki formül üzerinde duruluyor.

EK
Ersin Küçükbarak
YAYINLAMA
30 Haziran 2024 10:06
GÜNCELLEME
30 Haziran 2024 10:31
Yurtdışı çıkış harcı için iki formül tartışılıyor
EK
Ersin Küçükbarak

Cumhurbaşkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile AK Parti grubunu yeni vergi paketi konusunda çalışmalarını sürdürüyor.

Paket içerisinde yurtdışına çıkış harcının yükseltilmesi de gündeme geldi. Gelir İdaresi Başkanlığı 150 TL olan harcın 3 bin liraya çıkarılmasını önerdi. AK Parti Meclis grubu ise toplumda tepki çeken bu rakama sıcak bakmadı.

Alternatif rakamlar tartışılırken AK Partili milletvekilleri yurtdışı çıkış harcının yükseltilmesine itiraz etti.

Sabah’ın haberine göre, bazı milletvekilleri parti yönetimine, "Harcın tümden kaldırılması gerekirken yükseltilmesi vatandaşta sıkıntı yaratabilir” şeklinde geri bildirimde bulundu.

Milletvekilleri bu yapılacaksa bazı grupların kapsam dışı bırakılması önerisinde bulundu.

Özellikle gençler konusunda çok hassas davranılmasını isteyen milletvekilleri, yapılan hazırlıklarda toplumun hassasiyetlerinin dikkate alınmasını istedi.

“1000 ya da 1500 TL” olsun önerisi

Bu görüşlerin dile getirilmesinin ardından yurtdışı çıkış harcı ile ilgili iki alternatif üzerinde duruldu. İlk olarak 150 lira olan yurtdışı çıkış harcının 1.000 ya da 1.500 liraya çıkartılması değerlendirmeye alındı.

Ancak öğrenciler, gençler, hacca gidenler, sınır ticareti yapanlar gibi bazı grupların bundan muaf tutulması da masada görüşülüyor.

 Mevcut yasa, "Çıkış tarihi itibarıyla yurtdışında oturma izni bulunduğunu belgeleyen, ticari amaçla yük ve yolcu taşımaya yönelik kara, deniz, hava ve demir yolu araçlarında, yurtdışına çıkış sırasında fiilen mürettebat olan görevliler ile 7 yaşını doldurmamış olanlardan" harç alınmamasını öngörüyor.

Ekim ayına ertelenebilir

Masadaki ikinci alternatif ise yurtdışı çıkış harcı ile ilgili maddelerin paketten çıkartılması.

Böyle bir durumda yaz boyunca daha kapsamlı bir çalışma gerçekleştirilecek.

Meclis Ekim ayında açıldığında başka bir ekonomi paketi içinde yurt dışı çıkış harcı gündeme getirilecek.

Yurt dışı çıkış harcına zam konusunun bu hafta yapılması beklenen Kabine toplantısının gündem maddelerinden biri olması bekleniyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa