Ehliyet sınavı ve sisteminde önemli değişiklikler yapılacak. İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Murat Tekin, yeni düzenleme hakkında bilgi verdi. Ehliyet almada birçok yenilik bekleniyor.
Başkan Murat Tekin, Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği ile ehliyet alacak adayların eğitimleri hakkında açıklamalarda bulundu. Tekin, trafik kazalarının azaltılması için Ulaştırma ve Altyapı, Sağlık ve İçişleri Bakanlıklarının denetim sorumlulukları olduğunu belirterek, "Eğitim konusu çok önemli. İlk defa ehliyet alacakların eğitim standartlarının yükseltilmesi için yönetmelik değişikliği hazırlığı yapıldı. STK'ler olarak Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüyle bu konuyu istişare ettik ve bizim görüşlerimizi aldılar" ifadelerini kullandı.
Hazırlanan yönetmelik taslağının bitme aşamasına geldiğini belirten Tekin, "Yönetmelik imzaya sunulup yayımlandıktan sonra sürücü kurslarının uyum sağlaması için değişiklikler yapması gerekecek. Bu yönetmelik standartların yükseltildiği bir yönetmelik olarak algılanabilir" dedi. Tekin, Türkiye'deki sürücü adaylarının eğitimine değinerek, "Artık Avrupa standartlarının üzerinde direksiyon sınavı yapılıyor. Bu standart, Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı'yla daha da yukarıya çıkarılıyor" şeklinde konuştu.
Direksiyon sınav sürelerinin uzatılması, kimlik yenileme şartı ve yeni güzergahlar gibi değişikliklerin planlandığını belirten Tekin, sınavların daha güvenli hale getirileceğini söyledi. Ayrıca, iki araç arasına park etme konusunda kursiyerlere iki deneme hakkı verilmesi gibi esneklikler de getirilecek.
Direksiyon sınavlarında motosiklet ve otomobil kullanımı eğitiminde "U dönüşü" manevrasının eklenmesi planlanıyor. Motosikletler için 6-6,5 metre, otomobiller için ise 8 metrelik alanda iki manevrayla 'U dönüşü' yapma zorunluluğu getirilecek.
Eğitim veren usta öğreticilerin her 10 yılda bir yeniden hizmet içi eğitime tabi tutulması yönetmelikte yer alacak. Bu değişiklikle birlikte, sınav yapıcıların da bu eğitimi almaları gerekecek ve her 10 yılda bir eğitimlerini yenilemeleri zorunlu olacak.
Engelli kursiyerlerin kendi araçlarıyla eğitim ve sınav yapabilme imkanı sağlanacak. Engelli bireylerin daha rahat edebilecekleri araçlarla eğitim almaları ve sınav yapmaları için alternatifler sunulacak.
Elektrikli araç kullanımının artmasıyla birlikte, sürücü kurslarında da bu araçlarla eğitim verilmesi için düzenlemeler yapılacak. Sınav araçlarının batarya ömrü ve seviyesi gibi elektrikli araçlara özgü konuların da sınav sorularında yer alması planlanıyor.