Özvar, YÖK'ün 259. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı'nda yaptığı açıklamada, devletin yükseköğretime büyük yatırımları ve YÖK'ün çalışmaları sayesinde üniversitelerdeki kontenjan sayısının 1 milyonu aştığını söyledi. Bu yıl ilk kez Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosunun yer alacağını belirten Özvar, şu anda 109 üniversitenin 898 programının bu logoyu kullanma hakkına sahip olduğunu kaydetti.
Özvar, TYÇ logosunun diplomaların yurt dışında daha hızlı tanınması, istihdam imkanlarının artması ve öğrenci hareketliliğinde kolaylık sağladığını vurguladı. Ayrıca, istihdamla bağı azalan programların kontenjanlarının kademeli olarak azaltıldığını belirtti.
Gelecek akademik yıldan itibaren çocuk gelişimi, felsefe, sosyoloji, tarih ve Türk dili ve edebiyatı açık öğretim programlarına ikinci üniversite kapsamında sadece 35 yaş üstündeki öğrencilerin kayıt yaptırabileceğini ifade eden Özvar, bu kararın istihdam dengesini gözeterek alındığını belirtti.
Özvar, ülkenin kaynaklarının etkin kullanımı konusunda hassas olduklarını belirterek, yeni istihdam odaklı programlarla üniversitelere ilave kontenjanlar verildiğini, bazı programlardaki kontenjanların ise piyasa beklentileri doğrultusunda düşürüldüğünü açıkladı. Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatılması ile toplam kontenjan sayısında herhangi bir düşüş olmadığını ve vakıf üniversitelerinin de istihdama duyarlı programlara dönüşüm yapmaları gerektiğini vurguladı.
Yükseköğretimde uluslararasılaşma stratejisi hazırlık çalışmalarına başladıklarını duyuran Özvar, bu süreçte ilgili bakanlıklar, kamu, özel ve sivil toplum kuruluşları ile istişare edeceklerini belirtti. Özvar, uluslararası öğrenci hareketliliğine yönelik güçlü bir mevzuat çalışması yapıldığını ve bu düzenlemelerin üniversitelerin üretkenliğini artırmayı amaçladığını söyledi.
Türkiye'nin uluslararasılaşma stratejisindeki başarısının, uluslararası öğrencilere Türkçenin dünya kalite standartlarında öğretilmesine bağlı olduğunu belirten Özvar, üniversitelerdeki Türkçe Öğretim Merkezlerine akreditasyon şartı getirileceğini açıkladı. İngilizce öğretimi konusunda da yabancı diller yüksekokullarına yönelik akreditasyon çalışmalarının genişletileceğini ifade eden Özvar, tüm programlarda uluslararası standartlar getirileceğini söyledi.
Özvar, gelecek eğitim-öğretim döneminde üniversitelerle "2030'a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonu" başlıklı bölgesel toplantılar planlayacaklarını da belirtti.