Başıboş sokak köpeklerine ilişkin kanun teklifi TBMM’de

AK Parti, saldırgan ve rehabilite edilemeyecek olan başıboş sokak köpeklerinin uyutulabilmesine imkan tanıyan kanun teklifini TBMM’ye sundu.

EK
Ersin Küçükbarak
YAYINLAMA
12 Temmuz 2024 17:20
GÜNCELLEME
12 Temmuz 2024 18:02
Başıboş sokak köpeklerine ilişkin kanun teklifi TBMM’de
EK
Ersin Küçükbarak

Sokak köpekleri yıllardır halkın gündeminde önceliğini koruyor.

Belediyelerin bu konuda çözüm üretememesi Ak Parti’yi harekete geçirdi.

"Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" TBMM’ye sunuldu.

Hayvanseverlerin tepki gösterdiği yasa teklifiyle ilgili basına değerlendirmelerde bulunan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, teklifin 17 maddeden oluştuğunu söyledi.

Güler, kuduz riski taşıyan, saldırganlaşmış, rehabilite edemeyecek olan, anatomik yapısı bozulmuş, ırksal özelliği itibarıyla sahiplendirilme imkanı olmayan sahipsiz diğer köpekler için ötenazi yoluyla hayatlarına son verilmesine imkan sağladıklarını belirtti.

Her kesimin görüşleri, önerileri, şikayetleri, beklentilerinin alınarak rapor haline getirildiğini ve bu raporun Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulduğunu kaydeden Güler, 2,5 milyona yakın sokak köpeğinin kısırlaştırıldığı, 550 bine yakın sahipsiz köpeğin sahiplendirildiği bilgisini paylaştı.

Güler, alınan tedbirlerin yetersiz kaldığını, sağlık kuruluşlarına kuduz riskli temas başvurularında olağanüstü artış yaşandığını, hatta karantina kararları alındığını  bildirdi.

Teklif haftaya Meclis komisyonunda

Yasa teklifinin önümüzdeki hafta Meclis komisyonuna geleceğini kaydeden Güler,

Kanunun temel amacının sadece hayvanları değil, insan hayatını, toplum sağlığını koruma, sokak ve çevre güvenliğini sağlamak olduğunu vurgulayan Güler,  bazı uygulamalarda değişikliğe gittiklerini söyledi.

Sahiplendirme güçlü şekilde teşvik edilecek

Güler, mevcut sahipsiz sokak köpeklerinin bulunduğu yerlerden alınarak barınaklarda oluşturulan nitelikli yaşam alanlarına yerleştirileceğini ifade etti.

Bu yaşam alanlarında ameliyathaneler kurulacağını da dile getiren Güler, sahiplendirme noktasında bakanlığın çok güçlü destek vereceği bir programı hayata geçireceklerini açıkladı.

Ötenazi de teklifte var

Güler, Kuduz riski taşıyan, saldırganlaşmış, rehabilite edemeyecek olan, anatomik yapısı bozulmuş, ırksal özelliği itibarıyla sahiplendirilme imkanı olmayan sahipsiz köpekler için ötenazi yoluyla hayatlarına son vermelerine imkan verdiklerinin altını çizdi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa