İstanbul Beşiktaş'ta 2 Nisan'da bir gece kulübünde tadilat sırasında çıkan yangında 29 kişi hayatını kaybetmişti. Yangınla ilgili 9 sanığın yargılanmasına Marmara Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesindeki duruşma salonunda devam edildi. Tutuklu sanık Çağatay Altunel, savunmasında olayda ihmalinin olmadığını ifade etti ve tahliyesini talep etti.
Duruşmada 7'si tutuklu, 2'si tutuksuz olmak üzere 9 sanık hazır bulundu. Müştekiler ve taraf avukatları da duruşmaya katıldı.
Kimlik tespitleriyle başlayan duruşmada, tutuklu sanık Çağatay Altunel, yaşanan kazadan dolayı çok üzgün olduğunu belirterek, “Teknik metal işletmesinin sahibiyim. Olay günü Pendik'te elim kazanın haberini aldım ve yola çıktım. Personelim kaçmaya çalışmamıştır. Ben 1 saat sonra orada olsaydım ben de yangında hayatımı kaybedebilirdim. Tutuklu bulunduğum süre zarfında iş yerim iflasın eşiğine geldi. Yaşlı ve hasta anneme bakmakla yükümlüyüm. Bu ilahi bir takdirdir, affınıza sığınıyorum ve tahliyemi talep ediyorum” dedi.
Müşteki avukatının "Mekanda tadilat izni olmadığını bilmiyor muydunuz?" sorusuna Altunel, "Bilmiyorduk. Normalde sorardık tadilat izni olup olmadığını ama sormadık bu kez” yanıtını verdi.
Tutuklu sanık Kahraman Erdem de savunmasında, “Mobilya dekorasyon firmam var. ‘Böyle bir iş var, beraber yapalım’ dedim Çağatay’a. Bizim yaptığımız iş aslında tadilat değil, dekorasyon üzerine işler yapıyoruz. Olay günü ben ofisteydim. Şantiye şefi bir anda ayağa kalktı ve bağırmaya başladı. Ofisten çıktım, herkes yangın tüpü ile koşuyordu. İtfaiye geldiğinde gerekli önlemleri almıştık. Maddi sıkıntıya girdik ve atölyemi kapatmak zorunda kaldım. Tahliyemi talep ediyorum” dedi.
Sanık avukatlarının da savunmalarının ardından duruşmaya ara verildi.
Beşiktaş'taki gece kulübü yangını iddianamesi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 29 kişi ‘maktul’, 27 kişi ‘müşteki’, 9 kişi ise ‘şüpheli’ olarak yer aldı. Yangının, tadilat amacıyla kullanılan elektrikli kaynak makinesinden çıkan kıvılcımların ses yalıtım malzemelerini tutuşturması sonucu başladığı ve hızla yayıldığı belirtildi. İddianamede, yangın söndürme sistemlerinin çalışmadığı, acil durum aydınlatmaları ve yönlendirme levhalarının olmadığı ifade edildi. Yangın sonucunda işletme içerisinde farklı noktalarda hareketsiz yatar vaziyette kişilerin bulunduğu belirtildi. Bilirkişi raporunda, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na uyulmadığı ve gerekli tedbirlerin alınmadığı tespit edildi. İddianamede, 9 sanık hakkında ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak’ suçundan 2 yıl 8 aydan 22,5 yıla kadar hapis cezası talep edildi.